Kizer Kyre

Kizer je kineski proizvođač noževa koji je odlučio kvalitetom izrade i atraktivnošću dizajna konkurirati renomiranim zapadnim proizvođačima preklopnih noževa. U tu svrhu odlučio je koristiti kvalitetne materijale kao što su G-10, titan i brušeni aluminij visoke kvalitete za drške i poznate japanske i američke čelike za oštrice. Kod Kizera nema 9MoVCr13 čelika. Povrh svega, za većinu svojih modela angažirao je zapadne dizajnere noževa. Sve su to u Kizeru zamislili prodavati po vrlo konkurentnoj cijeni. Međutim, cijena ovih noževa nije sitniš kao u slučaju Sanrenmua ili Ganza – radi se o 30-50 posto nižim cijenama od konkurencije na koju ciljaju. Da li je Kizer uspio u svom naumu? Pokušat ću odgovoriti na to pitanje u ovom tekstu.

Od hrvatskog zastupnika Kizer Knivesa, tvrtke M&M Blades, dobili smo na test model Kyre. Dizajner ovog noža je TK Knives iz Češke. Iza tog imena stoji više dizajnera pa ne znamo točno koji je dizajnirao Kyre. Primjerak koji je ustupljen Urban Gadgetteu osnovni je model kojem je oštrica izrađena od japanskog čelika VG-10, a drška od G-10 materijala. Kombinacija koja bi u aranžmanu nekog renomiranog zapadnog proizvođača koštala od 700 do 1000kn. Kizer Kyre košta oko 500 kuna, tako su nam barem rekli u M&M Bladesu.

Spoj nespojivog

Oblik oštrice je drop point, a dužina je 3,42“ (8,7 cm) što ovu oštricu čini idealnom za malo zahtjevnije EDC zadatke. Svidjela mi se širina oštrice u kombinaciji sa skoro pa punim flat grindom. Zbog toga Kyre može poslužiti i za pripremu hrane u slučaju nužde. Za takve stvari su ipak pogodnije nešto duže i nešto tanje oštrice, ali Kyre se sasvim solidno snalazi u toj ulozi. Geometrija oštrice mi se pokazala odličnom za širok raspon poslova – od otvaranja paketa, rezanja užadi, plastike, kartona i gume pa sve do pripreme hrane u smislu rezanja mesa i povrća. Dizajnu oštrice dao bi čistu peticu s obzirom na praktičnost. Mehanizam rasklapanja oštrice je flipper, a bravljenje oštrice u otvorenom položaju je liner lockom.

Kao hladan tuš visokoj ocjeni oštrice dolazi dizajn drške. Nisam siguran što je TK Knives mislio kad je toliko zakrivio dršku. Drška na Kyreu kao da je došla s drugog noža i zapravo otežava većinu poslova koje sam naveo kao one u kojima se oštrica svojim oblikom vrlo dobro snalazi. Jedini put kada mi je pasala zakrivljenost drške je bilo kad sam štap čistio od grančica. Inače, zakrivljene drške karakteristike su borbenih noževa, ali Kyre nipošto nije borbeni nož. Točnije, njegova oštrica je u potpunosti nepogodna za tu namjenu. Kao što sam već rekao, oštrica je odlična za EDC namjenu. Dizajn drške mirne duše mogu proglasiti promašajem jer sužava raspon poslova za koji je sposobna oštrica.

Kritiku ću nastaviti na kopču za nošenje. Njen oblik tjera nož da značajno viri iz džepa. Kod EDC oštrica koje ćemo nositi uglavnom u urbanom okolišu preferiram da budu što dublje skrivene u džepu. Kyre to nije. Usudio bi se primijetiti da je značajno virenje noža iz džepa također karakteristika noževa koji su dizajnirani kao oružje koje treba biti prilagođeno brzom izvlačenju u slučaju nužde. Kyre to nije pa ni ovaj detalj nikako ne ide uz geometriju oštrice, a i narušava praktičnost nošenja u EDC svrhe.

Kizer ili TK Knives je omogućio izbor nošenja s desne ili lijeve strane (džepu), ali nema mogućnosti biranja nošenja s vrhom dolje ili gore, nosi se isključivo s vrhom prema gore. Ja preferiram taj način nošenja pa mi ovo ograničenje i nije teško palo, ali ga valja spomenuti.

Kvaliteta izrade

Materijale od kojih je izrađen Kyre smo spomenuli. Poznavatelji će znati da se ovdje radi o kvalitetnom čeliku kojeg, primjerice, Spyderco koristi za oštrice većine svojih noževa. Dosta smo mučili Kyre i doveli ga do toga da se osjeti blaga zatupljenost (vidjet ćete to u priloženom videu), međutim još uvijek ga nije nužno naoštriti za većinu EDC zadataka. G-10 od kojeg je napravljena drška kvalitetno je obrađen i drška je oku ugodna. Lineri su metalni i s rupama za smanjivanje mase na jednoj strani linera. Sveukupna masa noža od 112 grama sasvim je prihvatljiva za EDC. Kopča za džep čvrsto drži nož u džepu i nema ni najmanje opasnosti da ispadne iz njega.

Posebno pozitivno iskustvo mi je preklopni mehanizam tj. ležaj rotacije oštrice. Nisam rastavljao nož, ali dizajneri su jako dobro pazili na balans, a proizvođač je očigledno pažljivo pratio specifikaciju dizajnera. Flipper otvaranje je glatko i nož se može rasklopiti bez trzaja zglobom, skoro kao da se radi o mehanizmu potpomognutom oprugom. Andrija i ja smo u periodu isprobavanja ovog noža upravo najviše isprobavali rasklapanje – jer je zabavno. Otvorili smo ga sasvim sigurno 2.000 puta i uspjeli smo pri tome malo popustiti vijak rotacijskog mehanizma. Set zvjezdastih odvijača riješio je taj problem u roku 20 sekundi i Kyre je bio spreman za sljedećih nekoliko tisuća rasklapanja i sklapanja. Moram naglasiti da nijednom nisam došao u iskušenje iskoristiti rupu na oštrici za otvaranje oštrice jer flipper radi toliko dobro da za tim jednostavno nije bilo potrebe.

Liner lock koji bravi zaključava oštricu u otvorenom položaju na oko izgleda malo tanak, ali to je zabluda s većinom liner lockova. Kyreov je, kao i onaj na većini takvih noževa, više nego dovoljno snažan da drži oštricu u otvorenom položaju pri zadacima za koje je ovaj nož namijenjen. Sveukupno sam poprilično impresioniran kvalitetom izrade ovog noža. Usporedim li Kyre s kineskim serijama nekih poznatih zapadnih proizvođača, prvi mi na pamet pada Spyderco s Tenacious linijom noževa, Kyre ih kvalitetom izrade nadilazi.

Da li je Kizer stvarna konkurencija renomiranim zapadnim proizvođačima? Moj sud je da u nekim zemljama jest, u nekima nije. U SAD-u sam poprilično siguran da nije jer za razliku u cijeni od kakvih 30-50 posto državljanin SAD-a od domaćih tvrtki dobiva iznimno visoku razinu kvalitete korisničke podrške. Npr. Benhcmade će vam naoštriti tup nož za samo cijenu poštarine koju treba platiti da nož dođe u Benchmade. Oni ga naoštre i šalju natrag vlasniku o svom trošku. Spyderco ili Zero Tolerance će u velikoj većini slučajeva besplatno poslati izgubljene rezervne dijelove vlasnicima njihovih proizvoda, a Leatherman vas neće ništa pitati kad mu pošaljete slomljeni multi-alat ili nož -jednostavno će poslati novi na vašu adresu. Nama u Hrvatskoj  gdje dobar dio ovih usluga nije dostupan ili su toliko skupe zbog troškova slanja noža ili multi-alata na popravak, Kizerovi proizvodi bi mogli biti zanimljivi.

Kizer se ipak najjače koncentrirao na američko tržište, vjerojatno zbog veličine samog tržišta i kupovne moći kupaca. Međutim, njihove marketinške taktike su gerilske (uglavnom se sastoje od dijeljenja noževa youtube recenzentima) što znači da će na tržište ući uglavnom ispod radara i s renomeom gerilskog proizvođača tako da smatram da neće ugroziti velike i poznate. Siguran sam da će pronaći svoje mjesto pod suncem, ali ono neće biti značajna konkurencija poznatim američkih proizvođačima. Vjerujem da bi s malo većim trudom na tržištima poput hrvatskog (centralna i istočna Europa) osigurali solidno mjesto ukoliko se potrude oko pokretanja više razine podrške korisnicima.

Sveukupno je moje iskustvo korištenja Kyrea pozitivno, kad ga gledam kao proizvod pridošlice koji se želi dokazati kvalitetom, no dizajnerski ga smatram promašajem zbog oblika drške. Potencijalnim kupcima koje je zaintrigirala kvaliteta noža po ovoj cijeni preporučam da svakako prime Kyre u ruku i vide koliko im odgovara ovakav oblik drške za ono za što ga misle koristiti.

Recenzija Kizerova preklopnog noža Kyre objavljena je u web magazinu Urban Gadgette.

Tekst, fotografije i video: Goran Maravić