Wallpaper by caveman

Zaradite surfanjem

UPDATE: Zbog zakonskih prepreka, kako kažu iz Bravea, od rujna 2022. nisu u mogućnosti raditi isplate u BAT valuti na Uphold i Gemini novčanike korisnika u Hrvatskoj pa je cijeli pothvat oko zarade gledanjem reklama kroz Brave za nas u RH pao u vodu.  Promijeni li se nešto, stavit ću ovdje obavijest.

Internetski preglednik (browser) Brave koristim najmanje tri godine. Radi se o pregledniku koji je baziran na Chromium projektu, open source kodu koji je baza za Googleov preglednik Chrome. Brave sam odabrao nakon potrage za novim browserom koju je potaknulo me Chromeovo gutanje računalnih resursa i Firefoxova (tadašnja) sporost.

Chrome (bez prijave na Google account) sam koristio za surfanje, dok sam u Firefoxu otvarao e-mail, društvene mreže i sve ostale servise koji zahtijevaju prijavu na profil. Prvenstveno sam bio u potrazi za browserom koji će poslužiti za ovaj surfački dio.

Brave sam tada vidio kao Chrome bez Googleovih algoritama za praćenje s već ugrađenim filtrom za reklame (odbijam surfati bez filtara za reklame) i kao takav mi se učinio kao najbezbolniji za prelazak. Osim spomenutih svojstava, Brave je nudio i dosta neobičnu funkcionalnost serviranje reklama koje ne bi ugrožavale privatnost korisnika i pri tom dijeljenje zarade reklama s korisnikom. Naknadu za gledanje reklama Brave isplaćuje u kriptovaluti BAT (Basic Attention Token). BAT se tada mogao koristiti isključivo za davanje nagrada stranicama koje cijenite i volite čitati, ali su stranice koje bi nagrađivali morale biti u Brave sustavu stvaratelja sadržaja. Dosta ambiciozna ideja koja mi se nije činila lošom, ali sve to nije bilo podržano u Hrvatskoj pa sam isključio taj dio browsera.

Nekoliko godina kasnije, Brave više nije samo Chrome koji blokira reklame. Postao je daleko popularniji (u trenutku pisanja ovog teksta Brave ima 46 milijuna aktivnih korisnika) i očigledno se ovih godina uspješno financira jer je nastala Brave tražilica (ne radi još uvijek dobro za pretragu na hrvatskom dijelu interneta, preporučam DuckDuckGo). Pokrenut je i Brave News, pregled vijesti koji neće prodavati informacije o vijestima koje čitate i Brave Calls, sustav privatnog pozivanja iz preglednika.

Nama bitna promjena je da je Brave Rewards sada podržan i u Hrvatskoj. Podržan je Rewards za surfere koji žele zaraditi novac gledanjem reklama, ali i Rewards for Creators koji sada omogućava da stvaratelji sadržaja iz Hrvatske prime ostavljen im trinkgeld kroz Brave Rewards sustav. Stvaratelj sadržaja ne mora nužno imati web stranicu, to može biti i profil na društvenim mrežama (npr. Twitter profil), ali i kanal na YouTubeu. Upravo je YouTube najpopularnija platforma za stvaratelje u Brave Rewards for Creators sustavu. U trenutku pisanje teksta 689 tisuća YouTube kanala je prijavljeno u sustav naspram stotinjak tisuća web stranica.

Digresija. I ova stranica je dio Brave Rewards sustava pa ako ste ovdje dosurfali Braveom i već koristite Brave Rewards, možete ostaviti koji BAT ili neki manji dio BAT-a stvaratelju ovog sadržaja. Ako ništa drugo, zato da isprobam kako izgleda kad dobijem Brave Tip 🙂

U Hrvatskoj se možete prijaviti za Brave Rewards na Androidu, Windowsima, Linuxu i Mac OS-u. Ne možete ga koristiti na iOS i i iPad OS, Appleova poslovna politika to ne dopušta nigdje u svijetu. Osobno mogu posvjedočiti da Brave Rewards na Androidu, Windowsima i Mac OS-u radi.

Želite li ući u sustav i gledati reklame za novac, prvi korak je u browseru aktivirati Brave Rewards, zatim morate odabrati koliko oglasa u jednom satu želite da vam Brave servira. To ne znači da ćete toliko oglasa i vidjeti jer netko mora platiti da se oglasi pokažu u ovoj regiji i određenim profilima korisnika koji možda niste vi. Da, Brave browser do određene granice profilira korisnike, ali ti podaci ne napuštaju browser tj. vaš Brave lokalno odlučuje koji oglas će primiti, a koji ne. U Hrvatskoj se lako može dogoditi da primite tek pokoji oglas u više dana. Za svaki prikazani oglas primit ćete neku naknadu u BAT-u. Procjena zarađenog novca će se pokazati u kartici (ili meniju) za Brave Rewards.

BAT-ove koje primate akumuliraju se u browseru, a jednom u mjesec dana (obično oko 5. dana u mjesecu), ako ih ne potrošite na donacije stvarateljima sadržaja, mogu se isplatiti u vanjski novčanik. Zasad su podržani novčanici servisa Uphold i Gemini. Ja sam se registrirao na Uphold samo zato što je u trenutku kad sam se odlučio prijaviti Gemini imao nekih problema sa slanjem e-mailova za potvrdu registracije. Registracija je ista kao i za bilo koju online burzu ili fintech servis. Morate se predstaviti imenom, prezimenom, valjanim dokumentom kojeg izdaje država i selfijem. Zatim izaberite validaciju novčanika i pratite upute za spajanje Upholda/Geminija s Braveom. Kad dođe vrijeme za to, BAT-ovi će vam se automatski uplatiti na račun. Na dan kad vam piše da će biti uplata, BAT će se povući iz browsera, ali možda neće odmah sjesti u novčanik. Može proći i nekoliko dana dok uplata sjedne. Sjele su mi uplate s Bravea instaliranog na Windowsima, na Mac OS-u i Androidu. Stvar funkcionirao kako Brave kaže da bi trebalo.

Nemojte očekivati velik novac, naknada varira o tome koliko ste ciljana publika za reklame koje su na raspolaganju u sustavu. Ja sam za tjedan do 10 dana surfanja dobio malo manje od jednog BAT-a. Očekujem da ću na kraju punog mjeseca gledanja reklama imati za kavu, ali bolje za kavu nego ništa. Osim toga, uvijek se može dogoditi da cijena BAT kriptovalute nenadano skoči pa se možda nakupi novaca i za sendvič 🙂