Four Sevens Quark QTL2 Tactical

Recenzija ručne svjetiljke Four Sevens Quark QTL2 Tactical originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Višegodišnji sam korisnik Four Sevensove ručne svjetiljke Quark 123² Tactical. U vrijeme kada sam kupio ovu svjetiljku proizvođač se nazivao 4Sevens. Pred koju godinu 4Sevens je napravio veliku promjenu vizualnog identiteta koja je uključivala i drugačije pisanje imena. Pri tome su promijenjene i oznake u imenima nekih svjetiljki. Tako je moj Quark 123² Tactical postao Quark Tactical QTL2.

Razlika između 123² i QTL2 su, osim u imenu, u LED emiteru kojeg proizvođač ugrađuje u svjetiljku. Naime, Four Sevens postojeće modele svjetiljki konstantno nadograđuje novijim LED emiterima kako oni postaju dostupni na tržištu. Tako je moj primjerak svjetiljke došao sa CREE XPG R5 emiterom dok se u trenutku pisanja ovog teksta (lipanj 2014.) u QTL2 ugrađuje CREE XP-G2 emiter. Najočitija razlika između ta dva emitera je snaga svjetla. Stariji R5 svijetli s 220 lumena dok noviji G2 izbacuje svjetlo snage 276 lumena. Imajte na umu da je Four Sevens konzervativan u svojim deklaracijama svjetlosne snage slično kao i Surefire. Većina drugih proizvođača bi snagu ove svjetiljke deklarirali s barem 100 lumena više.

Osim snage nisam primijetio neke bitne razlike u boji svjetla (prijatelj posjeduje novu verziju svjetiljke s G2 emiterom) jer je Four Sevens svojom upravljačkom elektronikom već na starijem modelu postigao prilično bijelo svjetlo i nije imao apsolutno nikakvih problema s bježanjem boje svjetla u plavo što je bila česta pojava na ručnim svjetiljkama prije nekoliko godina. Oblik svjetlosnog mlaza na ovoj svjetiljci prilagođen je osvjetljavanju predmeta na manjim udaljenostima. Svjetlo je široko i raspršeno i kao takvo nas neće zaslijepiti pri korištenju u zatvorenim prostorima i u isto vrijeme će osvijetliti gotovo cijelo korisnikovo vidno polje. Krugovi svjetla su iznimno pravilni što svjedoči kvaliteti izrade žarulje. Ovakva konfiguracija svjetla idealna je za EDC svjetiljke.

Mala svjetiljka velikih mogućnosti

Sad kad smo spojili stari naziv svjetiljke s novim nazivom i zaključili da se uglavnom radi o istoj svjetiljci, red je da kažemo nešto o samim tehnikalijama. Quark 123² pokreću dvije CR123A baterije i za taj format ovo je izuzetno kompaktna svjetiljka. Podaci proizvođača kažu da je duljina cijelog tijela svjetiljke 114,3 mm, promjer 21,8 mm i masa bez baterija 51 gram. U trenutku kada sam je nabavio Quark 123² je bila definitivno najkompaktnija svjetiljka koja radi na dvije CR123 baterije. Na prvi pogled izgledala je krhko i totalno van kategorije tada aktualnih Surefirea 6P i njegovih klonova te Fenixovih TK taktičkih svjetiljki. Dugogodišnje korištenje Quarka uvjerilo me u suprotno. Jedino pitanje robusnosti koje se može postaviti je rub oko stakla. Određen broj taktičkih svjetiljki ima taj rub ojačan čelikom ili je aluminij naoštren radi korištenja svjetiljke za samoobranu ili kao alat za udaranje. S Quarkom to nije preporučljivo raditi jer je rub zaobljen i plitak, dizajniran za kompaktnost,  a ne za udaranje. Vrlo je vjerojatno da bi udaranje po nečem tvrdom dovelo do oštećenja stakla. Kako proizvođač nije zamislio da se Quark 1232 koristi za udaranje, ne možemo mu nedostatak te mogućnosti uzeti kao manu.

Tactical ili Pro

Kompaktnost ove svjetiljke je izvrsna i to joj je glavno obilježje. Drugim riječima, tražite li snažan izvor svjetla u malom paketu koji će vam uz to ponuditi i višesatnu autonomiju na jednom paru baterija, Quark 123² ili QTL2 je odličan izbor. Ja sam se odlučio na kupnju Tactical verzije. Tactical i Pro verzija razlikuju se po sučelju za upravljanje načinima svijetljenja i konfiguraciji sklopke za paljenje svjetiljke. Quark svjetiljke nude osam načina rada koji se sastoje od SOS bljeskanja, bljeskova istim ritmom, stroboskopskog bljeskanja, super slabog svjetla i nekoliko razina snage svjetla. Na Tactical modelima se dva od osam ponuđenih način svijetljenja mogu programirati za stalno korištenje. Između dva programa prebacuje se zakretanjem glave svjetiljke. U programiranje se također ulazi zakretanjem glave svjetiljke nekoliko puta – princip je vrlo detaljno pojašnjen u uputama i na web stranici proizvođača. Osobno koristim najjaču i nisku razinu svjetla u programima i nikada nisam imao potrebu promijeniti ih. Držim da je ovo jedan od boljih načina za ugraditi raznorazne načine svijetljenja u svjetiljku. SOS svjetla ili isprekidano bljeskanje volim imati, ali bi ih koristio eventualno u nekoj nesreći. Drugim riječima mogu proći godine prije nego što ih zatrebam stoga ću ih ostaviti zakopane u meniju dok taj trenutak ne dođe. Bilo gdje drugdje bi mi samo smetali. U pet godina korištenja Quarka nisam ih zatrebao nijednom, ali uvijek imam tu opciju na raspolaganju. Pro verzija ima daleko dostupnije opcije različitog svijetljenja pa korisnici koji često koriste SOS, stroboskop ili razne razine snage svjetla mogu kupiti ovu verziju.

Druga razlika u odnosu na Pro verziju je tipka za paljenje i gašenje svjetiljke. Tactical Quarkovima je tipka izbočena izvan aluminijskog profila što olakšava njezino pritiskanje i kratkotrajno paljenje bez blokiranja u položaju upaljen. Na Pro verzijama je tipka uvučena u aluminijski profil što otežava slučajno paljenje svjetiljke, ali i omogućava njeno uspravno stajanje na ravnoj podlozi (tail stand).

Kopča za nošenje

FourSevens Quark QTL2 dolazi s čvrstom kopčom za nošenje koja se nalazi na dvije trećine duljine tijela svjetiljke. Kao takva je idealna za kačenje na remen ili ruksak, međutim zakači li se za rub džepa, jedna trećina svjetiljke ostaje viriti van džepa. Naknadno je FourSevens u dodatnoj opremi za Quark QTL2 ponudio kopču koja omogućava nošenje svjetiljke duboko u džepu. Kupio sam tu kopču i nikada je više nisam skinuo jer odgovara mojem načinu nošenja te svjetiljke – duboko u džepu ili duboko u bočnoj futroli Maxpeditionove torbice Versipack Thermite. Kupio sam vjerojatno prvu seriju kopče za duboko nošenje koja nije pokazala jednako kruta kao ona koja je došla sa svjetiljkom, međutim kasnije serije su ispravile taj, nazovimo ga, propust. Moja “mekana” kopča nikad nije zakazala pa vjerujem da ove novije, daleko čvršće i kruće, nude još veću pouzdanost i neće baš nikada skriviti gubljenje svjetiljke ispadanjem iz džepa.

Negativnosti

Red je da nešto kažem i o karakteristikama ove svjetiljke koje mi se nisu toliko dopale. Moj primjerak ima problema s tzv. preflashom. Radi se o pojavi koja se javlja pri paljenju svjetiljke na programu svijetljenja niske razine snage svjetla. Pri paljenju Quark će na djelić sekunde zasvijetliti maksimalnom snagom. U nekim prilikama taj bljesak može odati položaj onoga tko svijetli ili korisniku narušiti noćni vid. Sam korisnik mora procijeniti da li je to pogubna mana. U mom načinu korištenja nije nikada bila. Najteža posljedica ove mane za mene je bila mala doza razočaranja jer mi preflash nikako nije u skladu s visokom kvalitetom izrade ove svjetiljke i pažnje koju je proizvođač posvetio detaljima. Nisam upoznat da li najnoviji Tactical modeli QTL2 pate od ove mane. Znam samo da se godinama provlačila kroz Tactical seriju.

Druga mana Quarka QTL2 je nužnost da se za njegov rad koriste CR123A baterije, dakle standardne baterije bez mogućnosti punjenja. Proizvođač preporuča korištenje isključivo CR123A baterija. Mi smo isprobali korištenje RCR123 (R kao rechargable, dakle punjivih) baterija. Svjetiljka s njima radi, ali ne dobro. Nakon što napon baterije zbog korištenja malo padne, Quark počne ludovati kroz načine svijetljenja, gasiti se kada ne treba i općenito nepouzdano raditi. Srećom, korištenje ovih baterija ne ostavlja nikakve trajne posljedice po svjetiljku, ali prije valja imati na umu da ćete imati stalnu potrebu kupovati baterije. Dobra stvar je što je QTL2 ili u ovom slučaju Quark 123² poprilično štedljiv s baterijama i u nekoj normalnoj EDC upotrebi jedan par zna “povući” barem godinu dana, a neki kvalitetniji kompleti i duže od toga.

Quark 123²/QTL2 nema mogućnost rada na 18650 baterije jer one fizički ne stanu u ovu svjetiljku.

Four Sevensova svjetiljka idealna je za EDC jer su male dimenzije njezina najveća i najsjajnija odlika. U isto vrijeme se radi o super kvalitetnom proizvodu koji će izdržati godine nošenja u džepu, torbama ili ruksacima s drugim metalnim predmetima ili bez njih. Izdržat će padove s pokojeg metra visine bez većih posljedica, a dugo dugo će izgledati kao da je jučer kupljena jer je aluminijsko kućište vrhunski eloksirano HA Type III procesom. Za one kojima duljina autonomije svijetljenja nije od presudnog značaja, FourSevens je ponudio modele sa samo jednom baterijom dok oni koji traže nešto veću autonomiju uzimaju modele pokretane s dvije baterije uz minimalnu “kaznu” u povećanim dimenzijama. Cijena ove svjetiljke je vrlo umjerena s obzirom na kvalitetu njezine izrade i vrti se oko 60 američkih dolara pri kupnji direktno od proizvođača. Važno je napomenuti da pri kupnji od proizvođača ta cijena uključuje isporuku u Hrvatsku.

Tekst i fotografije: Goran Maravić