Nitecore EA11

Recenzija ručne svjetiljke Nitecore EA11 originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Jedna od najvažnijih karakteristika ručne svjetiljke EA11 jest da je pokreće AA baterija. Ta vrsta baterija iznimno je raširena i lako dostupna, no njihova voltaža nije dovoljno visoka da bi pogurnule moderne LED emitere u stotine ili tisuće lumena. Proizvođači su tome doskočili IMR AA baterijama koje su u osnovi Li-Ion baterije s nešto drugačijim kemijskim sastavom katode.

Kao što znamo Li-Ion bateriju omogućavaju više napone i brže pražnjenje pa tako i veliku snagu LED svjetiljki. Upravo to je Nitecore postigao s EA11. Maksimalna snaga svjetla korištenjem IMR AA tj. 14500 baterije iznosi fantastičnih 900 lumena. Korištenjem klasične AA baterije maksimalna snaga svjetla je 160 lumena. Valja napomenuti kako proizvođač ne preporuča dugotrajno svijetljenje pri maksimalnoj snazi, no taj dio postaje jasan korisniku svjetiljke nakon par minuta – temperatura kućišta brzo počinje rasti. Nije to toliko visoka temperatura da ne možete držati svjetiljku, ali je neugodno visoka za bateriju u njoj.

Srećom, EA11 ima odlično sučelje za upravljanje snagom svijetla pa je lako „sići“ na 300 lumena. Sučelje za upravljanje snagom svjetla je tipka odmah pored/ispred/iza tipke za paljenje/gašenje – obje se nalaze na glavi svjetiljke. Stupnjevi snage svjetla s IMR baterijom su: 900 lumena, 300 lumena, 160 lumena, 70 lumena i 1 lumen. Korištenjem klasične AA baterije stupnjevi snage svjetla su: 160 lumena, 90 lumena, 40 lumena, 17 lumena i 1 lumen. Svjetiljka može raditi i kao stroboskop, svijetliti isprekidano i puštati svjetlosni SOS signal, ali ti načini rada nisu odmah dostupni jer ne spadaju u nešto što ćete koristiti svaki dan. Raznim kombinacijama dviju tipaka uključujete jedan od tih modova. Korisno je znati da EA11 dopušta direktan pristup najjačem svjetlu (na ugašenoj svjetiljci treba držati tipku za promjene načina rada) i direktan pristup svjetlosti od jednog lumena (na ugašenoj svjetiljci treba držati tipku za paljenje/gašenje).

Običnim pritiskom na tipku za promjene načina rada pali se sekundarno crveno svjetlo. Osobno crveno svjetlo držim jednim od korisnijih dodataka na modernim svjetiljkama. Često trebam svjetlo koje će mi pomoći pri snalaženju u potpunom mraku, ali svjetlo koje me neće lišiti noćnog vida. Crveno svjetlo je odgovor na taj zahtjev. Snaga svjetla je tek koji lumen, ali više nego dovoljna za snalaženje i zatim brzo vraćanje u tamu.

Crvena LED-ica ima još jednu funkciju, a to je indikacija napona baterije. Pri stezanju otvora kućišta za baterije crvena LED-ica će bljesnuti onoliko puta koliko je volti napon baterije. Crvena LED-ica će odraditi i upozoravajuću sekvencu treptaja kad je baterija gotovo isprašnjena. Ovi indikatori su vrlo korisni kod IMR baterija koje se korištenjem najjačeg svjetla (900 lumena) dosta brzo prazne. Moram priznati da nisam previše štedio ovu svjetiljku i svijetlio sam s 900 lumena daleko duže nego što to proizvođač preporuča – bez posljedica po svjetiljku.

Moj sustav nošenja predviđa IMR bateriju u svjetiljci i jednu običnu AA bateriju kao rezervu (nekad punjivu Eneloopicu, nekad običnu AA bateriju).

Kućište Nitecorove EA11 je, s obzirom na njezine performanse, izuzetno kompaktno. Glava svjetiljke je nešto šira od kućišta baterije, zbog snage i volumena svjetlosne zrake. Na prvi pogled sam pomislio kako će svjetiljka ionako zauzimati jednako mjesta kao njen najširi dio, no bio sam u krivu. Suženo kućište baterije ima dosta utjecaja na profil nošenja u džepu. Jednostavno u džepu ima više mjesta, a izbočina na vanjskoj strani džepa je manja. Reći ću samo da sam do EA11 nosio isključivo svjetiljke pokretane CR123 baterijama. Ovo mi je prva svjetiljka u AA formatu i po tom pitanju ovaj model spaja najbolje od oba svijeta.

Pored kompaktnosti kućišta tu je i odlična kopča za džep tzv. deep carry clip ili kopča za duboko nošenje. Svjetiljka uopće neće viriti iz džepa prilikom nošenja, a opet je dovoljno plitko smještena da ju nije problem brzo dohvatiti. Nekoliko prijatelja je reklo da su imali problema s unutarnjim dijelom kopče na mjesto gdje se spaja s prstenom koji obuhvaća tijelo svjetiljke, završetak kopče bi im znao zapeti za rub džepa. Ja nisam imao tih problema, ali to postoji kao potencijalni problem.

Čitateljima kojima odgovara ova forma svjetiljke i koji mogu preživjeti bez prekidača za uključivanje i isključivanje na zadnjoj strani svjetiljke mogu bez zadrške preporučiti EA11. Uostalom, na kraju sam je kupio od Dalibora i trenutno je dio mog aktualnog EDC kompleta.

Tekst i fotografije: Goran Maravić