Podcasti koje slušam

Početkom 2018. godine napisao sam tekst o slušanju podcasta na Androidu u Hrvatskoj. U međuvremenu je u Play Store stigao besplatni Google Podcasts, a od rujna 2019 godine besplatan je i Pocket Casts (aplikacija koju sam preporučio za slušanje podcasta) pa slušanje više nije problem kakav je bio tada. Nakon skoro dvije godine dosta intenzivnog slušanja podcasta (slušao sam ih i prije nego što sam kupio Pocket Casts) palo mi je na pamet preporučiti neke podcaste koje sam slušao ili još uvijek slušam. Svaki od njih možete potražiti u vašem programu za slušanje podcasta pod imenom koje navodim u tekstu, a ime (naslov) je ujedno i link na web stranicu podcasta.

BBC Witness History

BBC-ev podcast Witness pomalo podsjeća na naš TV kalendar, ali epizode obavezno sadrže razgovor sa svjedokom događaja koji opisuju. Nekad su to snimljeni razgovori iz BBC-eve arhive pa pokrivaju i razdoblje 1. svjetskog rata, ali velika većina priča je iz perioda zadnjiih 50 godina. Prilično zanimljiv podcast koji nekad treba slušati kritično jer ima priča koje se obrađuju na način da prvenstveno laskaju britanskom kraljevstvu i podržavaju britansku politiku. Jedna epizoda podcasta traje od osam do deset minuta.

BBC The Inquiry

The Inquiry se bavi aktualnim temama svih disciplina i predstavlja ih kroz stavove četiri osobe stručne za temu epizode. Teme su nekad izuzetno aktualne, a nekad pomodne. Meni zanimljive epizode koje mi padaju na pamet bez nekog dubokog promišljanja su How Do Dictators Survive So Long? i How Do You Make People Have Babies? Jedna epizoda podcasta traje 20-ak minuta.

BBC The Assassination

Novinar Owen Bennett-Jones istražuje ubojstvo premijerke Benazir Bhutto. Bennet-Jones bio je dugogodišnji dopisnik BBC-a iz Pakistana i dobro poznaje lokalne prilike, vladajuću kremu društva i povijest Pakistana, a poznavao je i gospođu Bhutto. Serijal od 11 polusatnih epizoda odličan je prikaz političkih prilika u tom dijelu svijeta.

Intercepted

Intercepted je podcast istraživačkog novinskog portala TheIntercept za kojeg rade novinari poput Glenna Greenwalda (novinar s kojim je kontaktirao Edward Snowden i kojem je na kraju lansirao informacije o masovnom prisluškivanju cijelog svijeta) ili Jeremyja Scahilla (autor i voditelj podcasta) koji je poznat po odličnoj knjizi o tvrtki Blackwater i njezinom osnivaču i dugogodišnjem vlasniku Eriku Princeu. Blackwater je bila privatna tvrtka koja se bavila sigurnošću i obukom vojnika i policajaca. Procvat je doživjela pružajući vojne (plaćenićke) usluge američkoj vladi za vrijeme drugog iračkog rata. Erik Prince i Blackwater nerijetko se spominju u Interceptedu jer su duboko povezani s američkom vladom i utječu na događaje diljem svijeta. Intercepted bez dlake na jeziku istražuje i udara po truleži američkog političkog sistema, a ne libi se zakačiti i druge države i njihove političare, ako ih istraga odvede do njih.

Smashing Security

Veterani industrije računalne sigurnosti Graham Cluley i Carole Theriault snimaju već stotinu i neku epizodu njihova podcasta o računalnoj sigurnosti. Voditelji su dugogodišnji prijatelji i vole dati svojim vrlo ozbiljnim temama jednu neozbiljnu notu u smislu da podjebavaju jedno drugo kao što to mogu samo ljudi koji se dugo poznaju. Njihova kemija podiže zabavni karakter podcasta. U pravilu imaju i gosta, ako im se nešto ne izjalovi u angažmanu istoga. Jako zabavan podcast uz koji se može naučiti štošta praktičnog o računalnoj sigurnosti. Epizode traju 40-ak minuta.

Darknet Diaries

Jack Rhysider konzultant je za računalnu sigurnost koji voli raditi podcaste o poznatim hackovima. Odličan serijal u kojem ćete saznati kako su online igre nesigurne, kako američka porezna uprava ima problema s računalnim stručnjacima, tko je napisao popularni program za hakiranje novca u igrama iz 1990-ih i što radi izraleska vojna jedinica 8200. Epizode traju od 25 do 45 minuta i ako vam se ne svidi prva koju ste krenuli slušati svakako poslušajte još barem dvije-tri. Za početak slušanja preporučam epizode Manfred (dva nastavka), Asusgate i Unit 8200.

Death in Ice Valley

Death in Ice Valley koprodukcija je BBC-a i norveške državne televizije NRK. Podcast je složen kao napeta i uzbudljiva kriminalistička priča, što i jest, i baziran je na istinitom nerazriješenom slučaju ubojstva/samoubojstva nepoznate žene u dolini Isdalle kod Bergena u Norveškoj. Misteriozno ubojstvo dogodilo se 1970-te godine što bitno otežava današnju istragu i pridonosi misteriji zbog špijuna koji su tada lutali Europom zavijenom hladnim ratom. Dvoje novinara pokušava rekonstruirati slučaj, prikupiti dokaze koje su pronašli policija i norveška tajna služba i obraditi ih modernim metodama nedostupnim u 1970-ima. Vrhunska produkcija i odlični zvučni efekti praćeni su iznimno atmosferičnom glazbom. Novinarska ekipa pozvala je i javnost da im pomogne u rješavanju ovog slučaja pa ako ste raspoloženi uključiti se u rješavanje misterije žene iz Isdalle tu je službena Facebook grupa podcasta. Snimljena je jedna sezona s 10 epizoda, a već je najavljena nova sezona jer se istraga tijekom emitiranja prve sezona razmahala. Izazivam Vas da poslušate jednu epizodu i odustanete.