Ronson Jetlite

Ronson Jetlite je upaljač na plin s mlazom vatre visoke temperature, takve upaljače popularno nazivamo “plazma” upaljačima. Konkretno ovaj model nam je iznimno zanimljiv zbog njegova omjera cijena/dobiveno koji smatramo odličnim, štoviše vjerujemo da nećete naći povoljniji plazma upaljač na tržištu nego što je to Ronsonov Jetlite. Ja sam prije koju godinu svoja dva primjerka kupio za manje od 10 američkih dolara (s poštarinom) po komadu – na eBayu naravno. Trenutno su cijene nešto više, ali ne toliko zbog više cijene samog upaljača već zbog skupljih troškova dostave iz Sjedinjenih Država.

Ronson 

Red je da počnemo s par riječi o proizvođaču ili, točnije, slavnom imenu ovog upaljača. Ronson je originalno američka tvrtka s korijenima u 19. stoljeću koja se bavila metalom i šibicama. Svoj prvi upaljač napravili su 1913. godine kada je patentiran Liter. Vrlo brzo su pronašli svoju nišu u luksuznim upaljačima vrhunske izrade i dizajna koji danas postižu iznimno visoku cijenu među kolekcionarima. Na Ronsonovu nesreću, tijekom 2. svjetskog rata njihove su tvornice angažirane na proizvodnji municije dok je američka vojska koristila daleko jeftinije i zapravo nekvalitetnije Zippo upaljače priskrbivši im vječnu slavu i popularnost. S takvom reklamom teško se bilo nositi, pogotovo u sjeni prekida proizvodnje zbog ratnih uvjeta kada su tvornice poznate po kvaliteti angažirane za ratnu proizvodnju. Ronson je nakon rata nastavio proizvoditi upaljače i proširio se na kućanske aparate. Tijekom 1980-ih kompletna proizvodnja je propala i tvornica upaljača u Engleskoj je zatvorena, a tvrtka je životarila sve dok  Zippo 2010. nije odlučio kupiti ime Ronson. Ronson je danas dio Zippoa i ostaje iznimno snažno tržišno ime u Sjevernoj Americi koja se očigledno sjeća njihovih dana slave. Jetlite je proizvod tvrtke Zippo pod imenom Ronson, proizveden je u u Kini čemu vjerojatno možemo zahvaliti nisku cijenu ovog upaljača.

Dizajn upaljača iznimno je jednostavan. Plin se puni s donje strane, plamen izlazi s gornje. Poklopac se otvara i zatvara na sličan način i sa sličnom količinom sile kao i na puno poznatijim i popularnijim Zippo upaljačima. Nakon višegodišnjeg igranja s otvaračem na jednom upaljaču, primijetio sam da se poklopac mrvicu rasklimao. S obzirom koliko puta je otvoren, držim da je ovo proizvod visoke kvalitete koji će izdržati višegodišnje korištenje bez većih problema.

Oba kupljena upaljača sive su boje koja se relativno lako guli s njih, negdje je kvaliteta morala otrpjeti da bi cijena bila niska. Moji upaljači su nošeni u džepu ili pretincu s drugim metalnim predmetima pa izgledaju kao da su gaženi automobilima. Onima koje smeta guljenje boje preporučam da kupe srebrnu verziju koja nije bojana pa ne bi trebalo biti tih problema.

Problemi i rješenje

Priča s Jetliteom nije tekla tako glatko kao što pozitivan krajnji dojam daje naslutiti. Nakon što sam prvi puta ispraznio upaljač, a činilo se da se plin potrošio za čas, i ponovo ga napunio, Jetlite jednostavno nije dobro radio. Plamen se palio tek nakon nekoliko paljenja, bio je malen i gasio se sam od sebe. Sumnjao sam u kvalitetu plina, ventil za punjenje, svoju sposobnost punjenja upaljača (iako se tu nema gdje pogriješiti). Kratka potraga internetom otkrila mi je da velik broj ovih upaljača ima problem s doziranjem plina za plamen tj. problematičan limitator na potenciometru za snagu plamena. Potrebno je samo odviti vijak na dnu kućišta i odvojiti kućište upaljača od unutrašnjeg mehanizma. Limitator na potenciometru se lako uoči. Skinuo sam ga i bacio. Nakon toga sam pojačao dovod plina i upaljač od onda radi besprijekorno. Pripazite s pojačavanjem jer nakon ove intervencije nemate ograničenja snage plamena i možete od upaljača napraviti bacač plamena koji će u najboljem slučaju uništiti upaljač, a u najgorem vas ozlijediti.

Osim stabilnog i pouzdanog rada upaljač je nakon intervencije počeo puno dulje raditi na jedno punjenje plina. Pretpostavljam da je prije otkazivao dok bi još uvijek veća količina plina bila u upaljaču što je izazivalo potrebu za stalnim nadopunjavanjem.

U slučaju da prilikom kupnje dobijete ovakav model znate što vam je činiti da od njega učinite pouzdan i kvalitetan plazma upaljač koji bez ikakve zadrške mogu preporučiti svakom EDC entuzijastu.

Tekst i fotografije: Goran Maravić