Leatherman Squirt S4

Leatherman već neko vrijeme ne proizvodi Squirt S4, zamijenio ga je novijim i dosta sličnim modelom Squirt PS4. Novi model je objedinio funkcije prijašnjih multi-alata Squirt S4 i P4 u jednom multi-alatu. Bez obzira na tu činjenicu S4 i P4 su i dan danas iznimno popularni mini multi-alati i s lakoćom ih se može kupiti rabljene ili nove preko raznoraznih oglasnika i na najvećem sajmištu na svijetu, eBayu. Osnovna razlika između novog PS4 i starijih S4 i P4 je u glavnom alatu. Kao što i sama oznaka kaže Squirt S4 kao glavni alat ima škare (Scissors) dok P4 ima kliješta (Pliers). Noviji model PS4 kao glavni alat ima kliješta, ali zato posjeduje i male preklopne škare pa nema potrebe za proizvodnjom dva različita modela. S druge strane, ukoliko su vam škare najvažniji alat na multi-alatu, a to je čest slučaj kod ove kategorije multi-alata, Squirt S4 je daleko bolje rješenje od novog PS4.

Mali paket, puno alata

Leatherman S4 spada u kategoriju alata koje možete zakačiti na privjesak s ključevima. Osobno sam ovaj alat nosio na taj način više godina. Prestao sam kad sam odlučio minimalizirati EDC komplet baziran na ključevima. Masa Squirta S4 je 54 grama što nije malo kada se radi o privjesku za ključeve. Neki ljudi će bez problema podnijeti takve ključeve, no minimalisti će radije svoj Squirt objesiti o nešto drugo. Popis alata u ovom minijaturnom multi-alatu je: škare, nož, otvarač za boce, odvijač u dvije veličine, turpija za nokte i pinceta.

Pinceta se umeće u utor na alatu i potpuno je odvojiva od cijelog alata pa pri kupnji rabljenog Squirta treba obratiti pažnju na to da li taj primjerak još uvijek ima pincetu. To ne znači da ju je lako izgubiti kada je u svom sjedištu, naprotiv, držim da ju je tada nemoguće izgubiti jer vrlo čvrsto stoji u alatu. Gubitak se lako može dogoditi tek kad je pinceta izvađena i u upotrebi.

Škare su centralni dio ovog alata, rade besprijekorno i daleko su robusnije nego što bi se očekivalo od komponente ovako malog multi-alata. Kao i sve Leathermanove oštrice i škare su tvornički vrlo oštre, a posebno nam se sviđa opruga koja ih vraća u otvoreni položaj pa ih se može kontrolirati u istoj mjeri kao i velike škare koje za bolju kontrolu pokreta rezanja imaju otvore za prste. Osim škara, svi alati na ovom multi-alatu mogu se otvoriti bez potrebe za rasklapanjem cijelog sustava. To je, prema mojem mišljenju, glavna prednost Squirt serije nad Microm. Uvijek ću dati prednost multi-alatu kojemu su barem osnovni alati pristupačni bez rasklapanja polovica multi-alata.

Nož zaostaje za paketom

Nož na Squirtu S4 također je oštar, ali je oštrica izrađena od 420HC čelika i ima dlijetasti oblik. Leathermanov 420HC me baš ne oduševljava performansama, prilično brzo se tupi, ali ga je zato lako naoštriti. Buckova verzija ovog istog čelika neusporedivo je kvalitetnija. Ne sviđa mi se ni dlijetasti profil oštrice, iako neki tvrde da se takve oštrice lako mogu naoštriti i najprimitivnijim oštrilima (kamen). Zato ju je dosta teško naoštriti nekim sustavom za oštrenje, a pogotovo dovesti do faze brijanja. Međutim, kako moj EDC sustav podrazumijeva i neku drugu oštricu pored Squirtove, njegovu sam oštrio svega jednom u 2-3 godine nošenja.

Turpija za nokte radi besprijekorno i na ovoj kategoriji multi-alata to je još jedna komponenta koja će se češće koristiti. Od brojnih odvijača koristio sam nekoliko puta samo onaj najveći kombiniran s otvaračem za boce. Malene odviječe nisam imao potrebe koristiti, ali u nuždi će odraditi svoj posao. Otvarač za boce radi besprijekorno.

Svi alati na Squirtu otvaraju se jednostavno i ne trgaju nokte. Zapravo, kvaliteta izrade vrišti iz svakog djelića ovog multi-alata pa lakoću rasklapanja ne narušava ni višegodišnja nakupina prašine iz džepa. Isto tako mogu osvjedočiti da tisuće rasklapanja i sklapanja nimalo nisu utjecali na sile otvaranja i zadržavanje alata otvorenim. Leatherman svoje alate doista radi da traju 25 godina, koliko i sam jamči da će trajati.

Tekst i fotografije: Goran Maravić