Slušanje podcasta na Androidu u Hrvatskoj

Vozim se na posao sat vremena, a nekad i više. Puno je to vremena koje mi zapravo odlazi u vjetar pa stalno osmišljavam načine da ga korisnije provedem i prekratim dosadu. Slušanje hrvatskih radio stanica slabo je informativno i u većini vremena izaziva zaglupljenje (pogotovo kad se slušatelji javljaju u političke emisije). Dosjetio sam se podcasta. Brzo sam pronašao preko nekoliko podcasta koje bi volio slušati i odmah potom shvatio da ih ne mogu slušati kroz Google Play na svom pametnom telefonu s operativnim sustavom Android.

Google iz nekog čudnog razloga ne pušta distribuciju podcasta kroz Google Play van SAD-a i Kanade. Barem je tako bilo kad sam zadnji puta gledao. U isto vrijeme Apple ima odličnu platformu za podcaste, pod odličnu mislim da je podržana u cijelom svijetu (i Hrvatskoj) stoga ovaj tekst cilja ljubitelje podcasta koji koriste pametne telefone bazirane na Androidu.

Jedino rješenje na Androidu su 3rd party aplikacije i servisi kojih sam iskušao nekoliko. Uglavnom se radilo o djelomičnim rješenjima (pronašao sam dio podcasta koje sam želio slušati) ili servisima na umoru (Sundcloud). Servis koji me oduševio i na kojem sam pronašao sve željene podcaste kao i mnoštvo novih je Pocket Casts. Nije besplatan, košta 10 kuna*, ali ja spadam u one korisnike mobilnih aplikacije koji će radije platiti razumnu cijenu, nego trpiti blicanje reklama negdje u aplikaciji.

Pocekt Casts prenosi more podcasta i tamo sam pronašao sve što sam pratio, htio pratiti i još ponešto novih koji su mi se učinili zanimljivim. Vrijedi svake uložene kune. Sučelje je jednostavno i stvar radi odlično. Aplikaciju možete pronaći ovdje.

*Pocket casts je od rujna 2019. godine potpuno besplatna aplikacija. Sve funkcije koje su do tad postojale u aplikaciji sadržane su u besplatno verziji. Razvoj aplikacije financirat će se Pocket Casts Plus verzijom koja nudi dodatne funkcionalnosti. Pockest Cast je u objavio naglasio da se ne misli financirati prodajom podataka koje su prikupili o svojim korisnicima.