Smael 1545 – Izgleda kao G-Shock, ali je daleko od G-Shocka

Tekst o jeftinom EDC kompletu dopunio sam recenzijom stvarno pristupačnog kineskog ručnog sata Skmei 1236. Tamo sam spomenuo i Smael satove kao istu kategoriju pa je na red došao i opis jednog Smaelovog ručnog sata.

Smael ima nešto drugačiju filozofiju od prethodno opisanog Skmeija. Ovo je sat koji je prvenstveno napravljen da izgleda, a od funkcija nudi točno vrijeme, datum, dan i alarm. S time da je za pristup datumu nužno pritiskati tipke. Izgled ovog sata će odgovarati ljubiteljima Casiove G-Shock serije satova. Smael 1545 izgleda gotovo isto kao G-Shock Mudmaster GWG-1000. Da nema natpisa Smael na vrhu kućišta tek pomnijim pregledavanjem sata bi utvrdili da se ne radi o Casiu. Smael je prije ove satove označavao sa S-Shock pa je sličnost bila još veća, no otkako ih nudi preko Amazona na satu piše Smael. Pretpostavljam da je Casio uložio prigovor.

Smael 1545 je ogroman sat i odgovarat će samo korisnicima s doista velikom rukom i šakom. Osim velikog promjera lica sata (51 mm) tu je i značajna debljina kućišta (11mm). Dok na Casiovom originalu ovaj sat puca od funkcija i time donekle opravdava ovu dimenziju kućišta, kod Smaela je to isključivo stvar izgleda. Mislim čak i da je G-Shock možda malo tanji. Posljedično je Smael daleko laganiji od G-Shocka (75g) i nećete ga osjetiti na zglobu, dok za nešto ne zapnete. Nekoliko mjeseci testnog perioda dešavalo se mahom u proljeće i ljeto kad sam nosio kratke rukave. S dugim rukavima ovaj sat se može nositi isključivo van rukava. S druge strane, ako ga kupujete zbog izgleda, nema ga smisla skrivati ispod rukava 🙂

Kvaliteta izrade kućišta je na prilično visokoj razini i odljevi i materijali su daleko bolji od već spomenutog i recenziranog Skmeija. Na kućištu sata nema nikakvih tragova odljeva plastike, a remen se čini jednako kvalitetan kao i na pravim G-Shock satovima. Tipke na satu su kvalitetnije od Skmeijevih (model 1236), ali daleko slabije kvalitete od onih na Casiovim (npr. Protrek) i Suuntovim satovima. Plastične su i osjećaj pri pritisku je dosta gnjecav. S druge strane tipke odrađuju svoj posao vrlo korektno. “Staklo” sata, naravno, nije staklo nego plastika i kao takva podložna je grebanju, no zbog debljiva okvira nećete baš tako često udariti po prozirnoj plastici.

Isto ne mogu reći za kotačić koji namješta analogne kazaljke. Izvlači se prelagano i jednom mi se dogodilo da se izvukao slučajno. Mali i slučajni pomak valjčića mi je pomaknuo kazaljke i poremetio vrijeme. Srećom tu je sekundarni (manji) digitalni prikaz vremena prema kojem se onda lako ugode kazaljke. Zanimljivost je da ova dva mehanizma nisu povezana. Smael je u sat ugradio jedan čip koji pokreće digitalni sat i drugi čip koji pokreće analogni sat. Svaki ima svoju bateriju i koliko sam uspio vidjeti iz video uputa, bateriju je moguće promijeniti tek za analogni sat. Za pristup digitalnom čipu i bateriji gotovo pa je nužno uništiti sat. Kako je digitalni sat minijaturan vjerujem da ta baterija traje daleko dulje, ali u času kada se isprazni morat ćete kupiti novi Smael što i nije tako strašno jer sat košta kao dvije kvalitetne baterije. Ja sam ga na Aliexpressu zajedno s dostavom platio 10 američkih dolara. Amazon ga je u tom trenutku prodavao za 20 dolara, a kasnije sam vidio da se mogao pronaći i za 16-17 dolara. Druge kineske online trgovine ga imaju već za devet dolara.

Funkcionalnost prikaza vremena mi je dosta slabija od Skmeija. Analogni sat se vidi jako dobro, a kazaljke i brojevi se mogu vidjeti u mraku, ako ste ih par minuta prije izložili svjetlu. Inače nema rasvjete na tom prikazu. Pozadinska rasvjeta postoji tek na malenom digitalnom satu u donjem dijelu lica. Rasvjeta je jako dobra, ali je digitalni sat sitan i često ga prekriju kazaljke te naruše čitljivost. Drugi ekrani su tu manje-više bezveze, tek toliko da dizajn prati G-Shock GWG-1000. Dan u tjednu se vidi na gornjem lijevom krugu unutar lica sata, ali je prikaz doista minijaturan. Datum dobivate pritiskom na tipku Start, nije ga moguće očitati samo pogledom na sat.

Smael navodi da je 1545 vodootporan do pet metara dubine i na dosta mjesta napominje da nikako ne stišćete tipke dok je sat pod vodom. Mogu posvjedočiti njihove navode, tuširao sam se sa satom, plivao i radio poslove koji su ga močili, špricali i potapali i nije zakazao. Nisam pritiskao tipke dok je sat bio potopljen.

Točnost satova ugrađenih u Smael 1545 je poprilično dobra. Metodom usporedbe s Casiovim Protrekom koji se sinkronizirao s atomskim satom (podrobnije opisano u recenziji Skmeija 1236 ovdje) utvrdio sam da je analogni sat ubrzao pet sekundi u mjesec dana, a digitalni usporio svega dvije sekunde. Na žalost, to znači da analogni i digitalni dio sata već nakon tjedan dana prestanu pokazivati iste sekunde i meni osobno to dosta ide na živce. Zato u ovom pregledu jeftinih kineskih satova prednost dajem Skemiju. Međutim, oni koji ne žele izdvojiti velik novac za poprilično točan ručni sat od kojeg ne traže ništa doli “taktičkog” izgleda i točnog vremena, Smael će im pružiti točno to.

Tekst i fotografije: Goran Maravić

Ovaj članak originalno je objavljen na Urban Gadgetteu i možete ga pročitati ovdje.