Solarforce X3 – Sjajna EDC svjetiljka

Solarforce je kineski proizvođač ručnih svjetiljki koji se izdigao iz anonimnosti nudeći relativno dobru kvalitetu po niskoj cijeni. Proizvod kojim probijao na tržištu je L2 svjetiljka, danas razgranata u cijelu seriju, i još uvijek je dobra kupnja bez obzira na višu cijenu u odnose na tržišne početke ove tvrtke. O Solarforceovim L2 svjetiljkama ćemo u zasebnoj recenziji koju možete očekivati uskoro na Urban Gadgetteu, sada nam je tema jedan drugi Solarforceov proizvod.

S vremenom je Solarforce bitno proširio svoju proizvodnu liniju te osim modela L2 nudi podosta svjetiljki u više formata i varijacija. Model X3, o kojem pišemo u ovom tekstu, je minijaturna svjetiljka pogodna za nošenje na privjesku za ključeve. Ono čime se na prvi pogled izdvaja od većine takvih svjetiljki je materijal i finiš kućišta. Ručne svjetiljke su mahom izrađene od aluminija dok je X3 izrađen od nehrđajućeg čelika, poliranog do visokog sjaja. Sjajni finiš modelu X3 daje jednu dozu elegancije. Oni koji izgledom svojeg EDC kompleta žele pobjeći od pridjeva taktički mogu slobodno u svoj izbor uvrstiti ovu svjetiljku. Cijela svjetiljka je duga 73 mm, a promjer joj je 13 mm. Masa svjetiljke je 30 grama što je nešto više nego što je to slučaj kod ovako malih svjetiljki, no vodite računa da se ovdje radi o čeliku koji je bitno teži od aluminija.

Jednostavna za korištenje

Pokreće ju baterija AAA formata. Proizvođač tvrdi da je snaga svjetla malog X3 50 lumena. Iako je Solarforce sklon pretjerivanju u polju svjetlosne snage, vjerujem da nije puno pretjerao sa modelom X3. Odokativnom (oka treniranog na Surefireu i FourSevensu) metodom procjenjujem da se radi od 30-40 lumena svjetla što je jako dobro za ovako malenu svjetiljku. I mene samog je iznenadila snaga svjetla s obzirom na cijenu koštanja svjetiljke i bateriju koju koristi, a iste reakcije sam dobivao iz okoline kada bi nešto osvijetlio X3-ojkom. Ova svjetiljka nema više načina rada, postoje samo dvije pozicije – upaljeno i ugašeno. Od minijaturne svjetiljke ovakve snage koju ću nositi na ključevima ili možda oko vrata ni ne želim ništa kompliciranije. Hodanje kroz modove bi samo narušilo funkcionalnost X3-ojke.

Baterija se u svjetiljku umeće odvrtanjem glave u kojoj se smjestila LED žarulja (CREE XP-E (R4)). Na isti način se svjetiljka pali i gasi – zakretanjem glave. Solarforce je na staklo svjetiljke dodao prsten materijala koji zasvijetli u mraku nakon što ga obasja svjetlo. Ovo može biti korisno ukoliko morate ugasiti svjetiljku, odložiti je i zatim ponovo pronaći u mraku. Svijetleći prsten će olakšati njeno traženje. Na žalost sjaj prstena ne traje dugo pa to valja imati na umu.

Nije sve tako sjajno 

Kvaliteta izrade i završne obrade je miljama naprednija od onog čime je Solarforce počeo. Odmah po vađenju iz kutije zakretanje glave je išlo malo teže, razlog otporu je silikonska brtva i činjenica da se mast za podmazivanje nije raširila po svim navojima i silikonskoj brtvi. Nakon nekoliko dana korištenja sve je sjelo na svoje mjesto. Zakretanje glave ne ide s lakoćom, ali to niti ne želim kada odvrtanjem do kraja odvajam glavu od kućišta baterije. S obzirom da je čelično kućište polirano, Solarforce je na glavu svjetiljke urezao uzorak koji bi trebao povećati trenje pri zakretanju. Tu dolazimo do najveće mane ove svjetiljke. Uzorak nije sitan i grub kao što je na većini aluminijskih kućišta već je nešto krupniji i očigledno je poliran nakon urezivanja pa ne zapinje toliko za prste što i nije neki problem dok se prsti ili svjetiljka ne smoče. Nekoliko puta sam koristio X3 za vrijeme pljuska i tada sam dosta teže zakrenuo glavu da uključim ili isključim svjetlo. S jedne strane to zvuči kao velika mana, ali zapravo i nije toliko strašna kad se uzme u obzir način upotrebe ove svjetiljke. Rijetko tko će koristiti malenu i sjajnu X3-ojku u prirodi ili nekim ekstremnim uvjetima. Ovo je svjetiljka koja će prvenstveno služiti kao pomoć za umetanje ključa u bravu, za traženje stvari koje su vam se zagubile u mračnom automobilu, traženje sitnica u urbanim sredinama. Izuzmemo li uvjete kada je sve mokro, X3 će više nego kvalitetno obavljati svoj posao. Imajte na umu da ni u ne znam kako ekstremno mokrim i kišnim uvjetima nije nemoguće uključiti X3, samo je to teže napraviti.

Volio bih napomenuti da čelično kućište Solarforcea X3 nije nedodirljivo. Nošenje svjetiljke nekoliko mjeseci na ključevima proizvelo je određena oštećena/ogrebotine na poliranoj površini. Čelik prvenstveno dodaje na strukturnoj čvrstoći, drugim riječima bit će otpornija na gnječenja i pritiske od aluminijske verzije što i nije mala stvar jer sam vidio Fenix E01 uništen pritiskom koji mu je nagnječio kućište, nakon čega je bilo nemoguće izvaditi bateriju iz njega. Isto tako smatram da Solarforce nije upotrijebio čelik prvenstveno zbog čvrstoće nego prije zbog sjajnog finiša koji se može dobiti njegovim poliranjem. S aluminijem to jednostavno nije moguće. Slijedom svega toga držim da će publika ove svjetiljke biti oni korisnici koji će je prije svega kupiti radi izgleda, a ne radi njezine izdržljivosti ili otpornosti. Oni će biti posebno zadovoljni jer će dobiti pouzdan i podosta snažan izvor svjetla s kojim je lako rukovati, a dodatna čvrstoća je u ovom slučaju samo šlag na torti.

Tekst i fotografije: Goran Maravić

Recenzija svjetiljke Solarforce X3 originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.