Xiaomi Mi Band 2 – Pogodak iz druge

Xiaomi je u nedavnoj navali activity trackera predstavio Mi Band, proizvod koji je ponudio osnovne funkcije activity trackera po smiješno niskoj cijeni. Navodno je prodaja bila iznimno uspješna i prodani su milijuni Mi Bandova. Razumijem zašto, prvenstveno zbog cijene, ali moje osobno iskustvo s tim activity trackerom nije bilo jako pozitivno – recenziju možete pročitati ovdje. Moja najveća zamjerka Mi Bandu je nepouzdanost. Od četiri senzora koje sam imao, samo jedan je živ. Svi ostali jednostavno su prestali raditi. Vjerujem da su problemi s pouzdanošću proizvoda utjecali na to da Xiaomi brzo predstavi nasljednika – Mi Band 2.

Obzirom na loše iskustvo s pouzdanošću Mi Banda, ali i naviknuće na njegove funkcije poput otključavanja pametnog telefona, požurio sam nabaviti Mi Band 2. Prvi nabavljeni primjerak išao je supruzi, a nakon par mjeseci nadogradio sam se i ja. Tako je jedan Mi Band 2 u našem posjedu stariji od godinu dana, a drugi je star nekih devet mjeseci. Oba rade besprijekorno bez obzira što su nošeni svakodnevno bez neke posebne pažnje i čuvanja. Dakle, Xiaomi je riješio najveći problem prve generacije Mi Banda – pozdanost. S tim saznanjem mogu početi s opisom druge generacije.

Mi Band 2 nešto je veći uređaj od Mi Banda. Razlog tome je ugrađeni ekran koji prikazuje točno vrijeme, datum, koliko koraka je korisnik prešao u tom danu (koliko je to kilometara), mjerenje pulsa i stanje baterije. Ekran nije aktivan cijelo vrijeme da bi se štedjela baterija, prikaz se aktivira dodirom kruga osjetljivog na dodir na dnu ekrana, a svaka informacije se prikazuje za sebe. Dodirivanjem se mijenjaju ekrani s prikazima. Ugrađeni ekran je malen, ali čitljiv. Ukoliko se odlučite koristiti Mi Band 2 za dojavu o pozivima i porukama, pokazat će vam i ime pozivatelja – ako se nalazi u imeniku vašeg telefona. U suprotnome će pokazati samo broj. Smatram ovo iznimno korisnom funkcijom i najvećim skokom u funkcionalnosti između prve i druge generacije uređaja.

Ugrađeni ekran povećao je dimenzije Banda što nije utjecalo na lakoću njegova nošenja, ali je učinilo sve dodatke za jedinicu (remeni za nošenje, punjači) nekompatibilnima s dvojkom. Nekompatibilnost remena za nošenje dobra je stvar jer se Mi Band u remen za nošenje umetao s vanjske i pod pritiskom je senzor tj. Mi Band mogao ispasti iz remena. Nakon nekoliko mjeseci nošenja silikonski remen bi se razvukao toliko da bi ispadanje bilo dosta često. Preko nekoliko puta sam mislio da je moj originalni Mi Band izgubljen zauvijek. Mi Band 2 se u remen umeće s donje strane remena pa ga tijekom nošenja u njegovom sjedištu dodatno osigurava ruka korisnika. Jednostavno, ali revolucionalno rješenje koje je napravilo da mi nikad, ali baš nikad senzor Mi Banda 2 nije ispao iz narukvice čak i kad je narukvica bila oštećena.

Slično kao kod prve generacije Xiaomovijeg activity trackera, originalna narukvica će trajati nekoliko mjeseci i onda će se potrgati dvostruka ovojnica ležišta za senzor. Isto se dogodilo na oba Mi Banda 2 koje posjedujemo. Zanimljivo je da zamjenske silikonske narukvice uopće nemaju tu dvostruku ovojnicu i zbog toga su daleko trajnije od originala. Najveći uspjeh imao sam s proizvodima tvrtke Mijobs pa preporučam njihove zamjenske narukvice. Originalne Xiaomovijeve nisam nikako uspio pronaći i mislim da ih Xiaomi niti ne nudi u prodaji. Našao sam nekoliko trgovaca koji nude originalne Xiaomijeve narukvice, ali im je cijena koštanja bila kao da sam kupio novi Mi Band 2. Naravno, nisam ih ni pokušao kupiti.

Pretpostavljam da je funkcija dvostruke ovojnice dodatno izolirati senzor od znoja i vode, ali to ne mogu tvrditi kao činjenicu. Moj običaj je ionako obrisati narukvnicu i senzor u slučaju da ih potopim u vodu ili natopim znojem. Sve funkciora kako treba i nakon devet mjeseci 24-satnog korištenja. Imajte na umu da Xiaomi ne preporuča plivanje i tuširanje s Mi Bandom 2, ali pranje ruku, zalijevanje vodom i znojenje izdržava.

Ekran Mi Banda 2 podložan je ogrebotinama i lupanjem o stvari i zapinjanjem ćete već kroz nekoliko mjeseci ostaviti tragove na njemu. Mene ti tragovi ne smetaju i računam da ću jednostavno kupiti novi kad ovog oštetim toliko da bude neupotrebljiv. Zasad oba u mojem posjedu rade odlično, a kao što sam već rekao jedan je stariji od godinu dana. Korisnici koji su osjetljivi na ogrebotine mogu kupitii zaštitnu foliju ili zaštitno staklo za Mi Band 2. Cijena te zaštite je tek koji dolar.

Trajanje baterije nešto je kraće nego kod prve generacije Mi Banda što je i razumljivo jer ovaj model ima ekran. Preporučam gašenje automatskog paljenja ekrana na pomicanje ruke u položaj za gledanje na sat/narukvicu. S tom opcijom uključenom baterija mi je trajala od tjedan do 10 dana. Kad sam se prebacio na ručno paljenje ekrana dobio sam trajanje baterije od dva do tri tjedna.

Mi Band 2 se, kao i jedinica, za svoj rad oslanja na aplikaciju Mi Fit, a ta aplikacije je u zadnje vrijeme doživjela velik redizajn i povećanje mogućnosti pa sad nudi i praćenje nekih sportova putem Mi Band narukvica. Dobro je znati da se funkcionalnost proizvoda može povećati isključivo softverskim nadogradnjama koje senzore ugrađene u njega tada koriste na drugačije i nove načine.

Preciznost očitanja Mi Banda 2 je po mom subjektivnom sudu dosta bolja. Mi Band je bio darežljiv s brojanjem koraka, dvojka mi za istu razinu aktivnosti pokazuje i do 20% manje brojeve koji se čine dosta realnijim. Iskušavao sam hodanje s jednom i drugom narukvicom u isto vrijeme i u nekoliko navrata usporedo koristio Google Fit na telefonu. Inače, Mi Band se može spojiti s Google Fitom pa ta aplikacija tada dobiva informacije iz dodatnog senzora osim sa žiroskopa i GPS-a ugrađenih u telefon.

Vibracija samog senzora osjetno je jača i mala je šansa da ćete propustiti telefonski poziv ili notifikaciju s ovom narukvicom. Otkako koristim Mi Band 2 jednostavno sam isključio zvonjavu na telefonu tj. telefon mi je cijelo vrijeme na vibracijskoj dojavi poziva. S jedinicom nisam bio toliko siguran u dojavu jer se često gubila Bluetooth veza telefona i narukvice. Za to manje krivim Mi Band, a više samu Bluetooth tehnologiju, softversku podršku na strani telefona, operativnog sustava i same aplikacije. Danas je to zrela tehnologija na koju se doista možete osloniti. Mi Band 2 je activity tracker koji će vam ponuditi najviše za novac i ovaj puta radi odlično. Mogu ga bezrezervno preporučiti svakome tko treba samo one opcije koje ovaj pojednostavljeni tracker nudi.

Autor: Goran Maravić

Recenzija Mi Banda 2 objavljena je u web magazinu Urban Gadgette.