Apple nakon dvije godine

Prošlo je više od dvije godine otkako sam napisao post o prelasku s PC-a na Mac računalo. Obećao sam povratnu informaciju uskoro, međutim nikako da to materijaliziram. Razlog je ponajviše taj što moj MacBook Pro jednostavno radi i jako sam malo vremena proveo baveći se njegovom funkcionalnošću. Pod time podrazumijevam popravljanje softverskih problema i (problematičnu) instalaciju softvera. Nema raspada sustava s instalacijom novih drivera tj. nema drivera. Nije mi se dogodio nijedan značajan i meni krucijalan bug zbog instalacije nekog osvježenja.

Setup koji sam osmislio je sljedeći. Dva Mac prijenosnika i docking station na koji su spojeni zvučnici, monitor, LAN, tipkovnica i miš. Odabrao sam CalDigit Thunderbolt Station 2 i nisam pogriješio. Dock jednostavno radi bez da sam ga dodirnuo dvije godine, osim što povremeno obrišem prašinu s njega. Tipkovnica je Appleova žičana tipkovnica koju sam platio 400 kn i čiji prestanak proizvodnje gledam sa zebnjom u slučaju da mi ova iz nekog razloga prestane funkcionirati. Miš je Logitech G5 koji već 10+ godina radi savršeno. Neko vrijeme je bio Logitech G9 koji je radio jednako dobro, ali sam ga zbog njegovih manjih dimenzija u odnosu na G5 smjestio u ruksak, kao miša za korištenje u pokretu. Htio sam da mi mobilni miš bude Logitechov bluetooth miš za Mac OS i to nije radilo. Miš nije pouzdano držao vezu s računalom pa je kretanje kursora bilo isprekidano. Vratio sam ga u trgovinu nakon par dana. O Appleovom mišu nisam razmišljao zbog cijene i činjenice da kod kuće imam nekoliko vrhunskih funkcionalnih Logitecha, ali i zato što miša za korištenje van kućnog setupa vadim samo kad obrađujem fotografije ili slažem video jer touchpad na MacBooku radi toliko besprijekorno da mi je to i dan danas fascinantno.

Tipkovnica je Appleova jer u početku nisam napamet znao kratice za Mac OS što je dosta nezgodno na tipkovnici obilježenoj za Windowse. Kupnju nisam požalio jer je tipkovnica vrhunska i zapravo 400 kn nije prevelik novac za tu razinu kvalitete. Kriminalno je što je Apple prestao proizvoditi tu tipkovnicu, a bežična verzija košta tri puta toliko te nemam pojma kako bi je spojio sa svojim dockom.

Operativni sustav iznimno je jednostavan za navikavanje. Jedina stvar koja mi je u početku jako išla na živce je slaganje fotografija u folderu prema datumu i vremenu kada su fotografirane (date taken). Finder uopće nije prepoznavao taj atribut datoteke. Posao je prepušten Photosu kojeg odbijam koristiti jer ne želim svoje fotografije u cloudu koji mi sutra može javiti da preuzmem svoje fotke jer oni prestaju s radom, reorganiziraju svoju uslugu ili je počinju naplaćivati 100 dolara godišnje. Raspitivao sam se dosta dugo kod Mac znalaca kako to napraviti, ali velika većina njih čudila se mojem tipu arhiviranja. Na kraju sam problem riješio malom aplikacijom iSmart Photo koja je s osnovnim setom sposobnosti (u koje spada ovo što ja trebam) besplatna.

Prvo što sam uočio na Mac OS-u je kako sleep mode i buđenje računala iz njega radi besprijekorno. Windows to nije uspio kvalitetno i bez štekanja napraviti ni u najnovijoj 10-tki. Iz današnje perspektive dvije najveće razlike u funkcionalnosti Mac OS-a i Windowsa su implementacije sleep modea i osvježenja/zakrpa koje su u Windowsu 10 pretvorene u nešto najgore na Windowsima. Moram napomenuti da su moja računala na poslu Windows mašine pa nije da sam zadnjih dvije godine odvojen od Win svijeta. Unatrag pola godine koristim Windows 10 Pro, prije toga Windows 7 (kojeg sam koristio i na kućnom PC-u prije Maca). Na Windows 10 mašini nisam administrator (Windows 7 mašinu prije toga sam sam održavao) i radi se o najsporijem Lenovo All in One računalu u svemiru pa tu možda sjedi mali dio moje frustracije s 10-tkom.

MacBook Pro kojeg imam nema moderni procesor, ima 8 GB radne memorije i integriranu Intelovu grafičku karticu, ali radi besprijekorno s Mac OS-om i svim aplikacijama koje koristim. Na računalu se ne igram, niti sam očekivao da ću se igrati, ali surfanje, pisanje tekstova, web, obrada fotografije i povremena obrada videa rade besprijekorno – od prvog dana pa i sad nakon dvije godine. S takvim iskustvom očekujem još par godina ugodnog rada prije nego što ću početi razmišljati o novom računalu. Kako stvari stoje Mac će tada biti prvi na popisu. Nadam se da će do tada Apple srediti nepouzdane tipkovnice Macbook mašina, da će sve vanjske komponente koristiti USB-C i da će se cijene Appleovih proizvoda popraviti na niže.