Dobra i loša reakcija na kritiku

Pred koji mjesec sam na Urban Gadgetteu objavio recenziju preklopnog noža Kyre, kineskog proizvođača Kizer. Nož smo, mi kao Urban Gadgette, dobili od obrta MM-Oštrice koji prodaje Kizerove noževe. Obrt nam je nož dao u sklopu promocije Kizerovih proizvoda. Standardna je to praksa većine proizvođača proizvoda za široke mase – mi objavimo tekst, a oni dobiju besplatnu promociju.

Naravno, proizvođači gledaju da u takvim slučajevima ponude nešto kvalitetnije iz svoje ponude jer će recenzent pobrojati sve mane i prednosti proizvoda o kojem piše. Uvijek je bolje da popis mana bude što kraći. Namjerno govorim proizvođači, a ne MM-Oštrice koji je samo prodavač, jer kineski proizvođači EDC gadgeta zadnjih nekoliko godina šakom i kapom dijele svoje proizvode Youtube recenzentima, aktivnijim korisnicima tematskih foruma i malim magazinima kao što je Urban Gadgette. Očigledno su izračunali da im je to najisplativiji način za promociju kojom će doprijeti do potencijalnih korisnika. Pretpostavljam da su prodavači, kao predstavnici prodavača, dobili instrukcije biti instrument te politike.

S obzirom na to da Andrija i ja Urban Gadgette kultiviramo kao produžetak našeg hobija, dakle sami ga financiramo i ne moramo se nikome uvlačiti u guzicu da bi stranica postojala i funkcionirala, imamo taj luksuz da možemo slobodno i bez ikakvih utjecaja napisati ugodno i  neugodno o stvarima koje recenziramo. Većinu proizvoda koje recenziramo kupujemo svojim novcem, ponekad nam neke stvarčice posude prijatelji, a rjeđe ih dobijemo od proizvođača ili prodavača kao što je bio slučaj s Kizerom.

Nakon nekoliko mjeseci korištenja noža i naše međusobne razmjene iskustava korištenja, odlučili smo da ja pišem recenziju. Kao i svaki drugi recenzent, pobrojao sam mane i prednosti noža, dao svoj informirani subjektivni sud i sve to popratio video isječkom koji pobliže pokazuje nož. Obavijestili smo MM-Oštrice da je tekst objavljen jer i oni moraju izvijestiti proizvođača o rezultatima svojih promotivnih radnji. Sat-dva kasnije dobili smo telefonski poziv gospođe koja vodi prodaju u MM-Oštricama i slušali jezikovu juhu kako smo napisali gomilu netočnih podataka i kako je Kizer super kvalitetan proizvođač, a ja sam u tekstu potpuno neosnovano popljuvao dotični nož. Sukus cijelog monologa predstavnice MM-Oštrica bio je da mi nemamo pojma, da smo neistinito opisali Kyre i da bi morali ukloniti tekst s naše stranice. Ton razgovora bio je histerično napadački, no gospođa je uspjela spomenuti i jedan podatak kojeg sam doista pogrešno napisao. Promptno sam ga ispravio uz popratnu obavijest o ispravku na dnu teksta (napisano možete provjeriti na kraju teksta na ovom linku). Naravno da smo glatko odbili ukloniti tekst sa stranice i ljubazno zamolili gospođu da nam se ubuduće obraća pismeno. Pogotovo ako primijeti neku činjeničnu pogrešku u tekstu jer ćemo takve rado ispraviti u interesu serviranja što bolje informacije našim čitateljima. Gospođa se više nije javila. Zaključili smo da je time završena i naša poslovna suradnja.

Primjer broj dva

Vratimo se koju godinu unatrag, na Urban Gadgetteu sam objavio recenziju bluetooth lokatora Chipolo. Radi se o projektu iz Slovenije koji se financirao putem Kickstartera. Ponudio sam svoj novac za projekt i kao nagradu dobio jedan primjerak Chipola. Iskustvo korištenja nije bilo baš kako je stvarčica zamišljena i kao takvog sam ga opisao u recenziji. Recenzija Chipola daleko je negativnija od one Kizerova noža Kyre (op.a. Kyre uopće nije negativno recenziran).

Ekipa koja radi Chipolo tek je nedavno otkrila moj tekst u sklopu potražnje za povratnom informacijom iskustva korištenja proizvodnja od svojih prvih korisnika. Njihova reakcija je bila konstatacija da su dobili odlične povratne informacije. Kako je tekst malo stariji obavijestili su me da su dobar dio navedenog već popravili u novijim verzijama Chipola. Štoviše, zanimalo ih je da li bi bio voljan isprobati najnoviju verziju Chipola i slati im informacije o njegovoj funkcionalnosti i potencijalnim problemima tijekom njegova životnog vijeka jer planiraju svoj proizvod kontinuirano poboljšavati.

Moj uvjet je bio da mogu napisati recenziju za Urban Gadgette navodeći, kao i uvijek, sve mane i prednosti proizvoda. Dečkima iz Chipola je to bilo sasvim normalno. Poštom mi je nedavno stigao najnoviji model Chipola nazvan Chipolo Plus (otvaranje kutije s Chipolom Plus naslovna je fotografija ovog teksta) i jedva čekam vidjeti poboljšanja. Nakon godinu dana testiranja, a možda i ranije, čitatelji Urban Gadgettea moći će pročitati da li je Chipolo Plus doista bolji proizvod nego što su to bile prve verzije.

Ovaj tekst sam napisao da ukažem na bitno različit pristup kritici proizvoda jer sam s Andrijom dosta raspravljao o reakciji MM-Oštrica koja nas je poprilično iznenadila. Sami zaključite koji primjer je pozitivan, a koji negativan.

Tekst i fotografije: Goran Maravić