Kershaw Cryo

Jedan od popularnijih preklopnih noževa manjih dimenzija koje je Kershaw lansirao u zadnjih nekoliko godina je Cryo. Tome svjedoči i činjenica da je proizvođač iznjedrio i nekoliko varijacija istog dizajna te godinu kasnije pustio u prodaju i veći primjerak – Cryo 2. Ja sam nabavio Cryo u originalnom dizajnu, no ne i u originalnoj boji. Taman kad sam se igrao s idejom kupnje izašao je Blackwash finiš i osvojio me. Nakon dvije godine druženja s ovim nožem, bio bi pametniji u jednoj stvari, ali o tome više kasnije.

Cryo je dizajnirao Rick Hinderer i zamislio ga kao mali EDC nož. Sve njegove specifikacije guraju u tom smjeru, drop down oštrica noža duga je 2,75 inča (7 cm) što čini odličan omjer kompaktnosti i upotrebljivosti. Sveukupno je nož dug 16,5 cm otvoren i 9,5 cm sklopljen. Masa Cryoa iznosi 116 grama. S obzirom na svoje dimenzije ovaj nož je dosta težak, ali to opet nije masa koja bi narušila lakoću nošenja. Jednostavno će vas iznenaditi kad ga primite u ruke.

Čvrstoća je druga stvar, nakon mase, koja vam pada na pamet nakon što vam se Cryo nađe u rukama. Rick Hinderer je ovaj nož napravio kruto čvrstim. Drška je od metala, a mehanizam zaključavanja oštrice u otvorenom položaju je frame lock. Oštrica ima prošireni srednji dio koji je čini iznimno otpornom na savijanje. I sve to u tako malom nožiću.

Kopča za džep jedna je od boljih u ovoj klasi noževa i dopušta nošenje duboko u džepu. Vidi se samo vrh drške, taman koliko treba za brzo uhvatiti nož prilikom vađenja. Blackwash boja se odlično utapa u većini hlača pa je nož gotovo nevidljiv za nošenje. Kopča se može premjestiti za nošenje na lijevoj i desnoj strani, ali i s vrhom oštrice prema gore ili prema dolje.

Kvaliteta izrade je doista fantastična. Imajte na umu da se ovdje radi o nožu koji košta manje od 30 američkih dolara. Kvalitetom je puno bliži noževima od 60-100 dolara, nego kineskim brandovima koji se prodaju po 15-20 dolara. Kershaw se ovog noža ne mora sramiti.

Rasklapanje noža potpomognuto je oprugom, što znači da ga korisnik samo treba pogurnuti i opruga će odraditi ostatak rasklapanja. Mehanizam rasklapanja je iznimno brz i efikasan. Da bi dobio brzinu, Kershaw je morao instalirati dosta jaku oprugu i to se osjeti kod rasklapanja – nož se trzne u ruci i treba ga čvrsto držati.

Tu smo došli do možda najveće mane ovog noža. Glatki metal od kojeg je napravljena drška ne pruža dovoljno dobar hvat i dok se ne naviknete na njega nož bi vam mogao ispasti iz ruke već prilikom rasklapanja snažnom oprugom. Druga situacija u kojoj se jako osjeti nedostatak trenja između prstiju i drške je vađenje iz džepa. Kershaw je trebao na dva mjesta napraviti teksturu na metalu ili napraviti umetke od gume ili nekog drugog materijala koji bi pružio jače trenje. Ta dva mjesta su oba kraja drške na kojoj nije mehanizam za zaključavanje oštrice (frame lock). Kraj bliži oštrici treba trenje za čvršće držanje prilikom rasklapanja, dok suprotni kraj treba trenje radi efikasnijeg vađenja iz džepa. Osobno razmišljam na te pozicije staviti komade samoljepljivog brusnog papira (tzv. skateboard tape) ili gume. Ukoliko to napravim i modifikacija se pokaže uspješna, svakako ću to ilustrirati u dodatku na ovaj tekst ili negdje drugdje na Urban Gadgetteu.

Podsjetimo se izjave s početka teksta da bi nakon dvogodišnjeg korištenja noža u nečem bio pametniji kod kupnje. To nešto bi bio odabir G-10 verzije ovog noža. Naime, Kershaw radi Cryo s jednom stranom drške prekrivenom G-10 materijalom. Radi se upravo o onoj strani koju ja želim modificirati da bi imao bolji hvat na ovom nožu. G-10 je teksturiran zbog boljeg hvata i time su riješena dva najveća problema koje sam zamijetio na ovom nožu, lođš hvat i nešto veća masa. Masa G-10 verzije je 105 grama naspram 116 grama potpuno metalne verzije. Razlika nije velika, ali vjerujem da bi bila mjerljiva u ruci.

Usprkos primijećenim manama moram napomenuti da je Cryo nož koji se u zadnjih godinu-dvije najčešće našao u mom džepu. Odlična kompaktnost i jako dobro pogođene dimenzije u kombinaciji s izvrsnom kopčom i vro zadovoljavajućim čelikom čine ovaj malo nož jako praktičnim za EDC. Mirne duše ga mogu preporučiti za urbani EDC, ali bi ipak savjetovao kupnju G-10 verzije.

Recenzija preklopnog noža Kershaw Cryo objavljena je u web magazinu Urban Gadgette.

Tekst i fotografije: Goran Maravić