Gerber Dime – Multi-alat vrijedan svoje cijene

Recenzija multi-alata Gerber Dime originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Gerber Dime minijaturni je multi-alat pristojne kvalitete. Kvaliteta izrade ne dostiže razinu Leathermana ili Victorinoxa, ali se još uvijek radi o vrlo funkcionalnom proizvodu.

Gerberov malešni Dime mi je privukao pažnju alatom za otvaranje krutih plastičnih pakiranja. Taman sam bio u potrazi za minijaturnim multi-alatom nakon što sam poklonio svoj Leatherman Squirt S4. Prvotna ideja mi je bila nabaviti PS4 i tako započeti niz recenzija malih Leathermanovih multi-alata za Urban Gadgette, međutim Dime me, iz navedenih razloga, privukao više od novijeg Squirta. Alat za otvaranje plastičnih pakiranja nije tolika novost, nalazi se na Leathermanovu Wingmanu, no u tom trenutku su se poklopile moje potrebe i znatiželja s onim što nudi Dime pa sam kupio njega umjesto Squirta PS4.

Grami na granici udobnosti 

Gerber je poznato tržišno ime, na žalost u zadnje vrijeme ga prije možemo povezati s proizvodima niske cijene i pomalo upitne kvalitete. Dime je vrlo brzo nakon izlaska dobio reputaciju jednog od boljih Gerberovih uradaka. Tako nešto jednostavno nisam mogao propustiti. Zamislio sam ga nositi na privjesku s ključevima čime bi osigurao čestu upotrebu i ubrzano testiranje za recenziju, međutim njegova masa me odvratila od toga već nakon jednog dana nošenja. Squirt S4 sam nosio na ključevima i lomio sam se odbaciti ga ili ne zbog mase. Jedan gram više i odustao bi od takvog načina nošenja. Gerberov Dime teži čak 14 grama više od S4 (66 g naspram 52 g koliko teži S4 – op.a. mjereno u vrijeme pisanja recenzije Dimea. S4 kojeg više ne posjedujem je u vrijeme pisanja njegove recenzije na istoj vagi imao masu od 54 grama). Iako se radi o maloj razlici, na ključevima je to dodatna masa koja cijeli set čini baca preko granice udobnog nošenja u džepu. Barem za moju filozofiju nošenja.

Odlučio sam odvojiti Dime od ključeva i nositi ga u drugom džepu s lanyardom od paracorda. Ovakav način mi je puno više odgovarao. Drugim riječima pripazite na masu ovog alata, iako je minijaturan i dimenzijama usporediv s Leathermanima Micra i (P)S serijom, bitno je teži.

Koliko para, toliko muzike 

Drugi hladan tuš doživio sam rasklapanjem alata. Prvih nekoliko tjedana to je bio prilično težak posao, nokti su kod kraćih alata stalno bili na rubu pucanja. Nakon nekoliko mjeseci rasklapanja i sklapanja ovog multi-alata situacija se bitno poboljšala. Razrađivanjem sam postigao da se alati rasklapaju i sklapaju s lakoćom, no to još uvijek nije ona lakoća na koju sam navikao kod Leathermana i Victorinoxa i sasvim sam siguran da neće nikada ni biti. Leathermanovi i Victorinoxovi alati iz kutije rade besprijekorno, potrebna je odlično odmjerena količina sile da bi se alat rasklopio i sklopio. Ta sila neće nikada slomiti korisnikov nokat niti ga spriječiti da rasklopi alat, ali neće ni dopustiti da se alat sam rasklopi. Što je još važnije na ovim renomiranim i kvalitetnim multi-alatima otpori rasklapanja i sklapanja se s vremenom ne mijenjaju. S istom lakoćom i pouzdanošću radit će prvi dan i nakon 7-8 godina korištenja. Takvu razinu finalne obrade Gerber jednostavno nema.

Ono što Dime ima je odlično pogođena kombinacija alata. Centralni alat su kliješta. Njihova veličina ne dopušta neku zahtjevniju upotrebu, ali su napravljena dovoljno precizno da odlično posluže za raspetljavanje čvorova. Moram napomenuti da su to kliješta s oprugom koja ih stalno tjera u otvoreni položaj što bitno olakšava upotrebu jednom rukom. Sastavni dio kliješta je i rezač žice, ali njime možete odrezati tek neke tanje i mekše žice. Dobro ga je imati, ali morate biti svjesni njegovih ograničenja.

Pozitivno je što se većina alata otvara bez potrebe za rastvaranjem polovica multi-alata, kao što je to slučaj kod Squirta, a nije recimo kod Micre. Tako se na četiri strane alata nalaze nož, rezač paketa, škare te jedno mjesto dijele odvijač za plošne vijke i plosnati odvijač za križne vijke koji je ujedno i minijaturna turpija. Upravo je ta turpija najmanje koristan alat na Dimeu. Više je razloga tome. Turpija je duga svega polovicu duljine alata što je zaista malo i otežava pokrete brušenja, a drugi problem je što je postavljena na alat koji se rasklapa odmah pored otvarača za boce i prstena za spajanje na privjesak koji gotovo u potpunosti blokiraju korištenje. Da je turpija napravljena na plošnom odvijaču koji se rasklapa bez ikakvih alata u blizini bila bi daleko korisnija. Smatram da joj je kratkoća veća smetnja, ali na taj način bi bila barem djelomično korisna, ovako je gotovo potpuno beskorisna. Kao odvijači, oba alata su razumno funkcionalni – moramo stalno imati na umu da se ovdje radi o jako malom alatu.

Na istoj strani s odvijačima se nalazi i glavna Dimeova oštrica. Vrh oštrice je zatupljen što smatram čak i prednošću na ovoj vrsti multi-alata jer izgleda manje prijeteće te omogućava da razrežete odjeću ili remen na nekome bez da ga ubodete. Velika prednost ove oštrice nad Leathermanovim (na Squirtovima i Micri) jest što je brušena s obje strane. Leatherman svoje minijaturne noževe brusi poput dlijeta. Oštrina Dimeova noža iz kutije je zadovoljavajuća i većina korisnika neće imati potrebu dodatno ga oštriti.

Škare su malih dimenzija, ali ih to ne sprečava da odlično funkcioniraju. Opruga koja ih vraća u otvoreni položaj je malo tvrđa, ali baš im to treba da poboljša čvrstoću držanja cijelog multi-alata pri njihovom korištenju.

Alat za otvaranje plastičnih pakiranja je funkcionalan i dovoljno oštar da se bez problema nosi i s najtvrđim pakiranjima. Njegova prednost u odnosu na klasični nož je što bitno smanjuje mogućnost ozlijede pri rezanju tvrde plastike. To postiže kraćom oštricom postavljenom pod kutom koja omogućava bolje držanje cijelog alata i time preciznije rezanje. Ovaj alat u potpunosti ispunjava svoju funkciju i vrijedi cijene ovog multi-alata.

Na zadnjem mjestu ćemo spomenuti otvarač za boce. Taj alat je uvijek spreman jer je dostupan kad je Dime potpuno sklopljen. Radi besprijekorno, daleko bolje od otvarača na Squirtu i većini multi-alata tih dimenzija. Razlog tome je njegova širina. Jedina mana ovom otvaraču su oštriji rubovi koji se nekad mogu zabiti u nogu kada je džep uzak ili pretrpan. Bez obzira na to više nam se sviđa ovakav nego sklopiv i manje efikasan. Zgodno je što može poslužiti i za vješanje cijelog multi-alata na karabiner.

I za kraj… 

Nakon nekoliko tjedana korištenja Gerberovog Dimea znao sam gotovo sve što sam naveo u ovoj recenziji. Na osnovu tih informacija odlučio sam da ću alat prodati nakon što objavim recenziju, međutim kako sam ga duže i više koristio tako su mi njegove mane bile sve manje važne, a prednosti sve ugodnije. Danas više ne razmišljam o prodaji ovog multi-alata, znam da ću ga zadržati i što je još važnije nastaviti ga koristiti u sklopu nekog od mojih EDC sistema. Dime je vrlo dobar proizvod koji ima više prednosti nego mana, a prednosti će vam prirasti srcu što ćete ga duže koristiti. Njegova kvaliteta nije na razini Leathermana, ali nije ni njegova cijena pa se ne smatram oštećenim kao kupac. Dapače, držim da će ovaj mali multi-alat lako pronaći svoju publiku, a oni koji će ga kupiti svjesni njegovih mana će ga, sasvim sam siguran, zadržati u svom EDC sistemu godinama.

Tekst i fotografije: Goran Maravić