Spec-Ops THE Wallet JR

Recenzija novčanika Spec-Ops THE Wallter JR originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Godinama koristim Spec-Opsov novčanik THE Wallet i iznimno sam zadovoljan. Andrijina recenzija tog novčanika jedan je od popularnijih tekstova na Urban Gadgetteu. Iz tih razloga objeručke sam zgrabio pruženu mi priliku da iskušam nešto manji model THE Walleta, model JR, na nekih desetak dana do dva tjedna. Period testiranja nije bio dug koliko bi htio, ali okolnosti mi nisu dopustile duže testiranje. Računam da mi je dugotrajno iskustvo s THE Walletom pune veličine, kojeg koristim već skoro dvije godine, omogućilo da i u tom relativno kratkom roku izvučem sve bitne podatke iz JR-a.

“Just Right” 

JR u imenu novčanika stoji kao kratica za izraz Just Right ili u malo slobodnijem prijevodu “baš po mjeri”. JR je tri centimetra kraći ili niži od modela pune veličine (zavisi kako gledate). To se pretvara u šest centimetara dužine u rasklopljenom stanju. Puna verzija THE Walleta i JR su jednako široki jer im širinu diktiraju kartice koje se u njega umeću. Brojevi izgledaju mali, ali na oko i džep ta razlika u dimenzijama je značajna. Sklopljeni JR svojim je dimenzijama na tragu klasičnih novčanika kakve proizvodi većina dizajnerskih kuća i kakvi su najčešće u džepovima prosječnih korisnika.

Spec-Ops model JR promovira kao novčanik za svaki dan, a ne za putovanja kao punu verziju, jer JR nije napravljen da u njega stane putovnica – i to je istina. Na žalost to isto tako znači da u njega neće stati ni hrvatska vozačka dozvola (stariji papirnati model u obliku knjižice), a ni prometna dozvola. Zapravo nigdje u JR-u nismo pronašli adekvatno mjesto za ta dva dokumenta. To je i bio razlog što smo Andrija i ja, ali i nemali broj naših prijatelja i poznanika, kupili punu verziju THE Walleta. Svi smo htjeli novčanik u koji će nam bez gužvanja i problema stati vozačka i prometna dozvola. Problem se smanjuje za 50% ukoliko ste vlasnik nove vozačke dozvole napravljene prema EU kriterijima jer ona odgovara veličini kreditne kartice tj. osobne iskaznice i kao takva će bez problema stati u jedan od utora za kartice. The Wallet JR svojim će dimenzijama zadovoljiti hrvatske korisnike samo, ako imate novu vozačku dozvolu i ne nosite prometnu dozvolu u novčaniku.

Kovanice i “prozor” za osobnu 

Sad kad smo nesumnjivo ostali bez nekoliko čitatelja možemo nastaviti s prednostima i manama manjeg tj. srednjeg po veličini THE Walleta. Manje dimenzije znače i manje mjesta za kartice, četiri u JR-u naspram sedam u velikoj verziji (specifikacije navode osam, ali mjesto ispod pretinca za sitniš je diskutabilno i ako se to mjesto broji, onda JR ima zapravo pet mjesta). Pretinac za gotovinu identičan je onome na velikom THE Walletu, samo kraći. JR također ima “skriveni” pretinac koji se zatvara patentnim zatvaračem. Prozirno mjesto za identifikacijski dokument postoji i na JR-u, međutim odmah iza njega je naguran pretinac za kovanice i to je najveća mana ovog novčanika.

Pretinac za kovanice bio je jedini donekle negativno ocjenjeni element THE Walleta u Andrijinoj recenziji. Razlog tome je teško dobavljanje kovanica. Na velikom THE Walletu imate neki uvid u to što radite zbog mrežastog pokrova pretinca, na JR-u je taj pretinac daleko lošije izveden i kao takav najveća mana ovog novčanika. Patentni zatvarač pretinca za kovanice poprilično smeta pri umetanju ili vađenju identifikacijske isprave, a u Hrvatskoj starije gospođe na šalterima gdje morate pokazati taj dokument u pravilu žele da ga izvadite. S druge strane otvaranje patentnog zatvarača je otežano jer držač voli upasti u pretinac za identifikacijski dokument. Jednom kada otvorite pretinac za kovanice, snalaženje u njemu još je teže nego na modelu pune veličine jer ne vidite kroz pokrov pretinca, a dodatno otežavajuća okolnost je kruti dokument koji jako ograničava pokretljivost prstiju unutar pretinca. Mana je to s kojom se donekle da živjeti jer se nakon nekog vremena uvježbate izvaditi osobnu iskaznicu prilično brzo kao i umetnuti je natrag, no potencijalni kupci moraju biti svjesni ovog propusta od strane dizajnera.

Materijal od kojeg je novčanik izrađen te genijalna Shark-Bite kopča kojom se zatvara su potpuno identični većem modelu i nema smisla da to još jednom ponavljam – taj dio pročitajte u Andrijinoj recenziji THE Walleta na Urban Gadgetteu.

Za kraj…

Moj zaključak je da JR nije baš po hrvatskoj mjeri. Ponajprije zbog nezgrapnih dimenzija naših dokumenata, a onda i zato što koristimo dosta kovanog novca te na kraju zato što jako često vadimo osobnu iskaznicu nekome na uvid. Ta tri faktora potpuno su nebitna na američkom tržištu gdje su svi dokumenti u obliku kartice (i ima ih manje), a ID se pokazuje eventualno kad izgledate mlađahno i želite nešto popiti u baru. S druge strane THE Wallet JR daleko je kompaktniji novčanik od THE Walleta i lakše se nosi u džepu pa i u onom na prednjoj strani hlača. Potencijalni kupci jednostavno će morati odvagati prednosti i mane ovog novčanika i vidjeti odgovara li njihovima potrebama. Baš zato Spec-Ops THE Wallet seriju proizvodi u tri različite veličine.

Tekst i fotografije: Goran Maravić