Leatherman Skeletool

Recenzija multi-alata Leatherman Skeletool originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Leatherman Skeletool je multi-alat koji će vas osvojiti na prvi pogled. Dizajn je odlično kombiniran s imenom jer tijelo alata doista podsjeća na kostur. Međutim Leatherman je, uz dizajn, imao i još jednu ideju kada je ovaj alat nazvao Skeletool – u njemu je ponuđena tek osnovna kombinacija alata, kostur Leathermanove ponude. Skeletool korisniku nudi sedam alata što bi nekome tko nikada nije vidio Leathermanov multi-alat moglo zazvučati kao puno, no popularni multi-alati ovog američkog proizvođača u jednom paketu nude između 15 i 20 alata. Gledan iz pozicije jednog Wavea ili Super Toola, Skeletool je doista ogoljeni kostur funkcionalnosti na koju smo navikli od Leathermana.

(Samo) sedam alata

Sedam alata koji se nude u Skeletoolu su: kliješta, kliješta s preciznim vrhom, rezač žice (Leatherman navodi i rezač tvrde žice), nož, karabiner/otvarač za boce i odvijač na bitove. Leatherman čak u tom popisu pretjeruje jer pod kliješta spadaju i precizna kliješta i oba rezača žice jer ćete istim rezačem rezati i mekšu i tvrđu žicu. S druge strane otvarač za boce i karabiner stavljaju pod jedan alat jer zapravo karabiner služi nošenju samog alata. Ovakva pretjerivanja nisu rijetkost i kod drugih proizvođača multi-alata. Radi jednostavnosti ću se u ovoj, ali i u budućim recenzijama držati službenog broja alata, ali ću svakako spomenuti kada je taj broj alata umjetno napuhan.

U praksi Skeletool ima kliješta, rezač žice, nož, odvijač s dva bita (plošni i križni) i otvarač za boce – dakle pet alata. Moje višegodišnje iskustvo korištenja Skeletoola pokazalo je da se radi o idealnoj kombinaciji alata za korisnika u urbanoj sredini. Pile, otvarači za konzerve, turpije i nazubljene oštrice su alati koji se više koriste u nekim drugim prilikama (npr. kampiranje), no kliješta, odvijač i nož s običnom ravnom oštricom se koriste za poslove poput raspletanja čvorova, otvaranja pisama i paketa ili pritezanja vijaka na računalima, namještaju, automobilima i sličnim stvarima kakve nalazimo u urbanim sredinama. Praktičnost otvarača za boce ne moram posebno pojašnjavati.

Jedna od prednosti Skeletoola jednostavan je i brz pristup alatima, baš zbog manjeg broja alata. Mali broj alata pojednostavljuje i mehanizme rasklapanja. Nož je dostupan bez ikakvog rasklapanja i može se otvoriti jednom rukom zahvaljujući rupi na oštrici. U otvorenom položaju nož se zaključava liner lock bravom. Odvijač se koristi rasklapanjem samo jednog kraka alata, a kliješta su dostupna rasklapanjem cijelog alata – akcija koja traje manje od jedne sekunde.

Kvaliteta izrade samog alata je vrhunska. Leatherman je proizvođač koji u kvaliteti postavlja standard, a drugi ga nastoje slijediti.

Nemojte pomiješati vrhunsku kvalitetu izrade ovih multi-alata s njihovom svemogućnošću. Sama ideja multi-alata jest da budu priručni alati koji će poslužiti u prilici kada nemate u blizini specijalizirani alat. Skeletool to radi izvrsno, ali njegovi odvijači neće biti bolji od kvalitetnog seta odvijača.

Posebno ću naglasiti činjenicu da je Leatherman odlučio u ovaj alat uključiti odvijač na bitove (Leathermanov standard) i što se jedan bit može pohraniti u kućište alata, na taj način uvijek na alatu imate dva križna i dva plošna odvijača – jedan precizniji i jedan čvršći.

Skeletool kao nož

Najslabijom karikom ovog alata smatram oštricu. Ukoliko ne nosite zaseban alat za rezanje, nož će biti najčešće korišten alat u multi-alatu pa će se tako i najviše habati. Leatherman je odlučio koristiti dosta mekani čelik 420 HC za oštricu ovog alata. Prednost ovog čelika jest što se lako oštri i to je moje iskustvo potvrdilo, ali se u isto vrijeme brzo i lako zatupi. Lakše od 420 HC oštrica nekih drugih proizvođača (Buck npr.). Očekivao sam da će zbog svoje mekoće i debelog hrpta oštrica biti otpornija na lomove, no moja očekivanja je, isto kao i vrh Skeletoolova noža, jednog ljeta slomila kamenica. Na sreću nije bilo teško oštračem profilirati novih vrh. Korisnicima koji znaju da će oštricu Skeletoola koristiti često i u surovijim uvjetima preporučam da razmisle o nešto skupljem Skeletoolu CX koji nudi oštricu izrađenu od daleko kvalitetnijeg i tvrđeg čelika 154CM. Leatherman je u početku nudio Skeletool CX isključivo u verziji s djelomično nazubljenom oštricom dok se običan Skeletool s nožem od 420HC čelika prodavao u verzijama s ravnom i nazubljenom oštricom. Odnedavno se i skuplji CX model može kupiti s ravnom oštricom. S obzirom na neveliku dužinu oštrice od svega 2,6 inča ili 6,6 cm koje će većinom zauzeti nazubljeni dio preporučam nabavljanje Skeletool multi-alata ravne oštrice noža, o kojem god modelu se radilo. Ravna oštrica je ipak svestranija od nazubljene i jednostavnije ju je održavati.

Sa masom od 142 grama i duljinom od 10 cm ovaj alat vam neće previše opteretiti džep i zapravo je idealan za svakodnevno nošenje. CX model ima jedan manji dio okvira napravljen od ugljičnih vlakana, no njegova masa je ista u gram običnoj verziji Skeletoola tako da su ugljična vlakna isključivo u službi estetike. Skeletol ima i držač za džep, međutim on slabo hvata rub džepa i lako se može dogoditi da pri saginjanju ili sjedenju multi-alat jednostavno ispadne iz džepa pa ne preporučam tu vrstu nošenja. Držač za nošenje se lako može ukloniti sa multi-alata.

Skeletool je prema mojem sudu jedan od najboljih alata za svakodnevno nošenje u urbanim sredinama. Manji broj alata ga čini vrlo praktičnim za korištenje i jedino o čemu bi potencijalni kupci trebali razmišljati jest da li Skeletoolovi alati odgovaraju njihovim potrebama.

Autor: Goran Maravić