Maxpedition Versipack Thermite

Recenzija torbe Maxpedoition Versipack Thermite originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Spremnost na izazove modernog urbanog života podrazumijeva nošenje nekih potrepština. Pri tome ne mislim na izvanredne situacije već na svakodnevna događanja poput odlaska na posao, šetnje gradom, druženja ili obavljanja sitnica na koje smo svi primorani (plaćanje računa, kupovina). Svi u takvim prilikama nosimo barem novčanik, ključeve i mobilni telefon, a neki koji vole biti spremniji će tome dodati blok i olovku, maramice, rezervnu bateriju za telefon ili punjač, svjetiljku, multi-alat i tako dalje – mogućnosti su neograničene. Poanta svega jest da su nam džepovi sve više opterećeni ili premali za nošenje svega potrebnog. Zimi još kako tako, tada imamo jakne s ekstra džepovima za natrpavanje stvari, ali ljeti nam je prostor vrlo ograničen. Dobro rješenje za minimalistička nošenja (pod time smatramo sve ono što ne zahtijeva ruksak) su male torbe.

Takve male torbe kod nas su popularno nazvane “pederuše” zbog činjenice da prototip balkanskog muškarca drži da je nošenje torbe isključivo “ženska stvar”. Otkad je taj naziv nastavio uvriježeno mišljenje se promijenilo i torbice nose gotovo svi, a neki (muškarci) su se čak toliko odvažili da nose modele koji su preženstveni i za većinu žena. Tako je “pederuša” prestao biti podrugljivi izraz i postao samo naziv za malu mušku torbu.

Čvrsta torba

Maxpeditionov Versipack Thermite jedna je takva torba i moj izbor zadnjih nekoliko godina. Američki proizvođač Maxpedition poznat je po kvalitetnoj izradi svojih torbi te iznimno čvrstim materijalima koje koristi u proizvodnji, neki bi rekli i previše čvrstim. Thermite je napravljen od 1000D najlona koji je za tako malu torbu možda i previše čvrst i krut u smislu da se odražava na masu same torbe. S obzirom da već godinama koristim ovu torbu i planiram je nastaviti koristiti u budućnosti moje objektivno mišljenje je da je Maxpedition slobodno mogao ovu torbu izraditi od 600D ili 500D najlona, ali ne smatram da je krutost torbe toliki problem. Ne smeta me što je malo teža, a krutost mi nekad odgovara jer ne gubi oblike kada u njoj nosim malo teže stvari.

Tkanina od najlona nije vodonepropusna jer njegovo tkanje, koliko god gusto bilo, uvijek propusti vodu. Propusnost je time veća što su pletene niti najlona krupnije, a kod Maxpeditiona su dosta krupne (1000D). Proizvođač, svjestan te negativnosti materijala koji koristi, tretira najlonsku tkaninu teflonom, koji pomaže da kapljice vode kliznu s tkanine, i poliuretanom, koji bi trebao smanjiti šupljine u tkanju najlona. Thermite nipošto nije nepromočiv, ali trebat će dosta jaka kiša ili vrlo dugo izlaganje kiši da ono što je u njemu bude ugroženo vlagom. Treba imati na umu da se teflon i poliuretan pranjem polako skidaju, no prema mojem iskustvu to u slučaju Thermitea nije dramatično jer sam ga već nekoliko puta oprao i još uvijek ima zadovoljavajuću otpornost na kišu.

Pretinci i džepovi

Thermite je izgrađen oko centralnog pretinca, ne možemo ga nazvati velikim, ali je najveći na Thermiteu. Unutar njega su dva uska džepa radi lakše organizacije, u njih stane nešto tipa novčanika ili bloka za pisanje manjih dimenzija. Centralni pretinac se zatvara najlonskim pokrovom kojeg u zatvoreni položaj stežemo najlonskom vrpcom. Preko svega toga još ide pokrov koji se učvršćuje fastex kopčom. Pokrov prekriva i prednji džep koji se otvara patentnim zatvaračem ili smičkom. U njemu se također nalazi jedna podjela za lakšu organizaciju nošenih predmeta. Sam pokrov na sebi ima džep u koji stanu plosnate stvari. Na svakom boku Thermite ima duguljasti džep zamišljen za spremanje stvari kao što su svjetiljke. Upravo u tu svrhu ga i sam koristim, a kako su dva našlo se mjesta i za multi-alat, a povremeno (kada procijenim da bi mi mogao zatrebati) i za dozu spreja za samoobranu. U bočne futrole moguće je spremiti i ključeve. U bočnoj futroli su lako dostupni bez otvaranja torbe. Stvari u futrolama se osiguravaju pokrovom koji se čičkom veže za tijelo futrole.

Cijela stražnja ploha torbe je još jedan džep kojem se pristupa patentnim zatvaračem koji se nalazi odmah ispod remena za nošenje. Stražnji džep je dubok, ali nošenje debljih stvari u njemu odiže siluetu torbe i sprečava njeno prianjanje uz nogu te otežava nošenje oko pasa. Površina torbe koja ide uz tijelo prilikom nošenja presvučena je mekanima rupičastim materijalom (mesh) zbog čega torbu nije neugodno nositi ni na golu kožu. Upravo u ovom detalju kopije se razlikuju od originala. Naime, mnogi kopiraju ovu torbu, no niti jedna nema ovakvu mekanu pozadinu.

Thermite se može nositi na dva načina, stezanjem remena oko pasa pri čemu torba pada malo niže niz nogu, poput futrole za pištolj. U slučaju veće fizičke aktivnosti torbu se može dodatno pričvrstiti za nogu priloženim remenom. Drugi način nošenja je preko ramena, pri čemu torba pada na bok. Zimi i kada je hladnije torbu nosim uglavnom oko pasa jer za skidanje jakne ili majice ne moram skinuti torbu. Zimske jakne koje sežu do ispod struka ne prekrivaju torbu zbog njezina nižeg položaja uz nogu. Na taj način jednostavno se pristupa sadržaju bez skidanja ili raskopčavanja jakne. Ljeti torbu češće nosim preko ramena zbog stabilnosti i lakoće skidanja i stavljanja.

Prednost nošenja nužnih stvari u maloj torbi jest skraćivanje vremena potrebnog da se napusti kuća ili stan, istovremeno si smanjujete vjerojatnost da zaboravite nešto što može biti iznimno važno jer odjednom uzimate cijeli paket.

Maxpeditionov Versipack Thermite idealno je velik za malo bogatiji EDC sistem. Kvaliteta izrade je vrhunska i mala je vjerojatnost da će se torba oštetiti u svakodnevnim zadaćama. U prilog toj tvrdnji ide činjenica da je Maxpedition vrlo uspješno nudi pripadnicima američkih oružanih snaga, a prihvatili su je (privatno) i vojnici drugih vojski. Svjedočanstva o tome možete vidjeti na Maxpeditionovoj stranici. Omjer kvalitete i cijene je solidan, pogotovo kada ga se usporedi s torbicama slične namjene koje proizvode neke razvikane modne marke. Ova torba ima moju preporuku svakome tko je u potrazi za nečim sličnim.

Maxpedition torbu Versipack Thermite cijeni 60-ak američkih dolara, a za nešto nižu cijenu možete je pronaći na eBayu. Prema našim saznanjima u trenutku pisanja ovog teksta nitko u Hrvatskoj nije prodavao ovu torbu.

NAKNADNO DOPISANE INFORMACIJE 

Dodatna godina intenzivnog korištenja Thermitea u kombinaciji s malo manje kvalitetnim hlačama dovela me do novih spoznaja. Držač za remen kojim se Thermite može učvrstiti za nogu je također napravljen od grubog 1000D najlona i izbočen u odnosu na mekan (mesh) stražnji dio Thermitea. Izbočenje je poprilično jer držač nije samo omča od najlona već nudi mogućnost razdvajanja čičkom. Kombinacija čvrstog čička i 1000D najlona čini ovaj dio iznimno tvrdim. Odlučite li nositi Thermite na boku, kao što sam ja isključivo radio zadnjih godinu dana, ta izbočina će lagano strugati po gornjem dijelu nogavice hlača pri svakom koraku. Nakon nekog vremena pojavit će se oštećenje na hlačama.

Ovaj problem nisam uočio ranije jer sam Thermite ljeti često nosio preko ramena poput minijaturne Sitke, a tek bi ga zimi spustio na bok. Zadnjih godinu-dvije sam ga počeo više nositi na boku što je u kombinaciji sa malo manje kvalitetnim trapericama proizvelo ovaj neželjeni efekt. Galerija na dnu teksta zorno prikazuje problem.

Tekst i fotografije: Goran Maravić