Zaboravite PayPal (Nemojte prepustiti konverziju valute PayPalu)

UPDATE 2023.

PayPal i dalje ima nepovoljan sustav konverzije valute koji je teško zaobići automatikom kao što je to bilo moguće prije i opisano je u tekstu dolje. Konverziju morate prepustiti svom kartičaru u svakoj transakciji i još je za tu opciju sučelje nejasno. Međutim vrijeme je (srećom) preskočilo PayPal. Njihove usluge nisam koristio duže od godinu dana. Kad kupujem u online trgovinama koje nisu dokazane, a nemaju plaćanje po isporuci, koristim Revolutovu debitnu karticu za online kupovinu. Radi se o kartici koja nestane nakon što obavi transakciju pa ako se netko i dočepa podataka s kartice, oni su nevažeći.

Jedino mjesto gdje se PayPal nameće kao primarno sredstvo plaćanja je eBay (do 2014. su bili jedna tvrtka, a sad su povezane tvrtke), međutim eBay je omogućio korištenje Apple Pay sustava za kupovine i tako sam i ondje preskočio PayPal. U uputama navode da podržavaju i Google Pay.


Prilikom plaćanja PayPalom nemojte koristiti njegov sustav konverzije valute. Vjerojatno znate da je PayPalov tečaj lošiji od onoga u mjenjačnicama turističkih središta na Jadranu u srcu sezone. Ilustrirat ću to tečajem koji mi je ponuđen nekad u siječnju 2017. – jedan euro za 7,88 kuna. Opcija za prebacivanje konverzije vašoj banci ili kartičaru nije defaultno uključena i nije baš jednostavna za pronaći. Dugo sam koristio opciju izbora konverzije prilikom svake kupnje jer u letimičnom pregledu opcija nisam pronašao način kako promijeniti default.

UPDATE 2020.

Paypal je u 2020. uklonio opciju postavke da vaš kartičar napravi konverziju valute kao defaultnu. Ostavljena je mogućnost da izaberete tko će obaviti konverziju prilikom svake kupnje, kod odabira kartice koju ćete koristiti. Morat ćete se sjetiti napraviti ovaj korak pri svakoj kupnji. Neki korisnici su prijavili da nemaju tu opciju, no PayPal za to krivi kreditnu karticu tj. kartičara koji je izdao karticu.

Jednu nedjelju ujutro sjeo sam s kavom za računalo i krenuo naručiti neke sitnice koje sam htio platiti PayPalom. Dok je bolja polovica ugađala zadnje detalje svog shopping izbora, odlučio sam provjeriti može li se meni pogodnija postavka za odabir konverzije napraviti defaultnom. Može.

Malo surfanja po forumima pokazalo mi je da je PayPal omogućio tu opciju, ali ju je zakopao duboko u menije. Na tim istim forumima, PayPalovo osoblje ne daje tu informaciju korisnicima koji postavljaju pitanje.

Automatsko prepuštanje konverzije vašem kartičaru ili banci pronaći ćete na svojem PayPal računu klikom na “Settings” (zupčanik pored “Log Out” opcije gore desno). Zatim odaberite “Payments” pa na izborniku koji će se otvoriti kliknite na “Manage pre-approved payments”. Zatim na sljedećem prozoru pronađite opciju “Manage Funding Sources”. Nekim korisnicima ovaj korak umjesto “Manage Funding Sources” nosi ime “Set Available Funding Sources”. Kliknite na navedenu opciju, koju god verziju sučelja imali, i pokazat će vam se popis kartica ili računa koji su povezani s PayPalom. Pored imena kartice/računa stoji “Conversion Options”. To je ono što tražite. Nakon klika na tu opciju odaberite “Bill me in the currency listed on the seller’s invoice”. I to je to. Konverziju valute će od tog trenutka raditi vaša banka ili kartičar.

Izmjene: Dodana je informacija da na nekim PayPal računima “Manage Funding Sources” nosi ime “Set Available Funding Sources”.