Nite Ize Inova Microlight STS – Mini svjetiljka bez pomičnih dijelova

Nite Izeov Microlight STS je minijaturna svjetiljka namijenjena nošenju na privjesku s ključevima. Njezina glavna karakteristika jest nepostojanje pomičnih dijelova, točnije nema tipku koju treba pritisnuti, utisnuti ili pomaknuti da bi se svjetiljka uključila.

Upravo me nepostojanje tipke za paljenje privuklo ovoj svjetiljci. Moje dosadašnje iskustvo korištenja tzv. button svjetiljaka pokazuje da tipka prva otkaže, pogotovo kod jeftinijih no name modela. Microlight STS se uključuje klizanjem prsta po utoru na kućištu svjetiljke. Mjesto osjetljivo na dodir reagira slično kao i ekrani modernih pametnih telefona, neće raditi dodirnete li ga nekim suhim predmetom. Zaključio sam da mi je ta karakteristika dodatni plus jer, u teoriji, ne bi smjela dopustiti da se svijetlo upali u džepu. U teoriji. Povrh svega Inova Microlight STS ima izmjenjivu bateriju što najčešće nije slučaj s button svjetiljkama.

Dimenzijama je Microlight STS nešto veća od prosječne button svjetiljke, posebno debljinom. Bez obzira na debljinu, još uvijek se radi o svjetiljci koja se s lakoćom nosi na privjesku s ključevima, čak i kad se radi o minimalističkom privjesku. Kućište svjetiljke je izrađeno od tvrde plastike, poluprozirno je i presvučeno matiranim premazom koji pod prstima daje osjećaj poput gume zbog čega svjetiljka odlično sjeda u ruku i nimalo ne kliže kroz prste. Premaz nije sasvim otporan na udarce ključeva pa se vidi iznošenost nakon dugog nošenja, međutim svjetiljka i dalje odlično sjedi u ruci. Masa svjetiljke je 15 grama.

Microlight STS daje svjetlost snage 16 lumena što je prilično respektabilno za svjetiljku te veličine. Osim impresivne snage, ova svjetiljka posjeduje i različite modalitete rada pa se tih 16 lumena može smanjiti na dva lumena i pretvoriti u stroboskopsko svjetlo. Sustav paljenja je na dodir, točnije na klizanje prstom. Tu tehnologiju Nite Ize zove STS (Swipe to Shine) i u svojoj ponudi ima još nekoliko STS proizvoda. Klizanjem prsta kroz utor na svjetiljci s desna na lijevo ona se pali, ukoliko kliznete još jednom u kratkom vremenu nakon paljenja, svjetiljka će sa 16 lumena preći na svjetlo snage dva lumena i ako to napravite treći puta, uključiti će se stroboskopski način rada. Klizanje s lijeva na desno će isključiti svjetiljku. U slučaju da svjetiljka radi neko duže vrijeme isključit će je i klizanje s desna na lijevo. S obzirom da se radi o složenijoj radnji od pritiska na tipku i da zahtjeva dodir prsta, a ne neživog predmeta za paljenje, očekivao sam da će slučajno paljenje u džepu biti nemoguće. Bio sam u krivu, preko nekoliko puta sam pronašao Microlight STS upaljen u džepu. Olakotna okolnost u takvim slučajevima je bila snaga svjetla zbog čega sam u vrlo kratkom vremenu primijetio da mi svijetli džep. Moram priznati da me pomalo razočarala činjenica da STS prekidač reagira na nežive stvari, ali sve ostalo što se tiče ove svjetiljke je u skladu s očekivanjima.

Izvor energije za Inova Microlight STS su dva komada relativno popularne CR2032 baterije, međutim nakon više od godine korištenja ove svjetiljke na ključevima, još nisam ni blizu promjene baterije bez obzira na preko nekoliko slučajeva slučajnog paljenja i rada u džepu. Proizvođač kaže da jedan set baterija omogućava devet sati neprekidna rada na jačini svjetla od 16 lumena i 64 sata pri jačini svjetla od dva lumena i sklon sam mu vjerovati. Baterije se mogu promijeniti, dovoljno je imati malen križni odvijač. Nisam pokušao otvoriti svjetiljku jer nisam imao potrebe za zamjenom baterija pa ne mogu svjedočiti o kompliciranosti postupka.

Sa svjetiljkom dolazi mali S-Biner #0 pomoću kojega ćete je s lakoćom zakačiti za ključeve, kopču patentnog zatvarača ili gdje ste je već zamislili nositi. Inova Microlight STS je pouzdana mala svjetiljka vrlo solidne izrade i visoke pouzdanosti rada. Usprkos navedenoj mani slučajnog uključivanja u džepu ovo je najbolja button svjetiljka koju sam koristio do sada i nastavljam je koristiti dok ne naiđe nešto bolje.

Tekst i fotografije: Goran Maravić

Recenzija svjetiljke Nite Ize Inova Microlight STS originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.