Nite Ize KeyClipse

Recenzija KeyClipsea originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Ključevi su stvarčica koja danas naseljava džepove svih nas, bili EDC orijentirani ili ne. To je nužnost današnjice, pogotovo u urbanoj sredini. Saznanje da ćemo ključeve uvijek imati uz sebe tjera osobe koje znaju i razmišljaju o EDC-u da ih dopune malim alatima. Posljedica takve nadogradnje privjeska s ključevima jest da su ti privjesci, budimo blagi, poveći.

Najefikasniji način za rješavanje tog problema je odreći se nekih alata na privjesku. Vi, naši čitatelji, ćete znati da je odricanje ujedno i najteže rješenje tog problema. Ovisnici o EDC opremi spremni su razmotriti bilo koju alternativu koja im dozvoljava da zadrže svoje alate. Jedna od alternativa je kopča za ključeve koja će se prikačiti na džep poput džepnog noža i objesiti ključeve unutar džepa. Na taj način se alati i ključevi neće sakupiti na dnu džepa i kreirati izbočinu na hlačama koja niti je funkcionalna, niti izgleda lijepo, a može se dogoditi i da vas netko zbog izbočenih hlača optuži za kojekakve političke nekorektnosti.

Najpoznatiju kopču te vrste proizvodi TEC Accessories pod imenom P-7 Suspension Clip. Radi se o malom prelijepom komadu obrađenog metala koji se svojim dimenzijama čini idealnim za taj posao. Jedina mu je mana što košta (koštao je u trenutku kada sam tražio takve proizvode) kao svi moji alati na ključevima (i ključevi) zajedno. Zbog neprihvatljive cijene godinama sam bio u potrazi za alternativom koju nikako nisam uspijevao pronaći. Pred kojih godinu-dvije Nite Ize je tržištu ponudio alternativu za P-7 po daleko nižoj cijeni. Meni osobno KeyClipse, kako Nite Ize naziva svoje rješenje, izgledom ne može ni izdaleka konkurirati P-7 kopči. Držim i da je KeyClipse malo prevelik u odnosu na P-7, ali je izrađen od plastike pa su dimenzije danak čvrstoći proizvoda. Međutim, cijena mu je, ne prevelikih, osam američkih dolara i to se može stisnuti za koji dolar malo upornijim surfanjem po eBayu. Ne moram napominjati da je, nakon što sam kupio KeyClipse, i TEC Accessories urazumio cijenu svojeg P-7 pa ga se danas može pronaći već za 12-14 američkih dolara što prije nije bio slučaj. No, sad je to manje bitno jer se bavimo KeyClipsom.

Dojam da je KeyClipse velik obistinio se čim sam otvorio paket. Osim što je velik, izgledao mi je čudno savijen. Nisam bio impresioniran. Nije mi se svidjelo ni to što kopča za cijeli privjesak ne visi slobodno s plastičnog dijela KeyClipsa već je fiksirana u plastiku pa se privjesak ne može rotirati. Korištenje u periodu od pola godine pokazalo je da je većina mojih strahova bila neopravdana. Oblik tj. savijenost KeyClipsa nije nikakav problem, zapravo je vrlina jer ključevi i druge stvarčice zbog toga još manje strše u džepu. Nedostatak rotacije također nije problem jer i to smanjuje izbočinu na džepu. Dimenzije bi mu ipak mogle biti manje.

Ono što me iznenadilo je kopča s osiguračem. Opruga na osiguraču pritisne oštar dio u tkaninu džepa i na taj način ne dozvoljava da se kopča pomiče po tkanini, sve dok se ne pritisne osigurač na vanjskoj strani kopče. Prvih par dana sam imao osjećaj da ću potrgati i kopču i džep prilikom vađenja ključeva, ali ta radnja vrlo brzo ruci postane prirodna i prsti sami počnu pritiskati osigurač i vaditi ključeve bez incidenta. Na žalost taman kad sam se priviknuo na tu radnju, pukla je opruga u osiguraču i taj sustav je jednostavno prestao raditi.

Kopča je i dalje funkcionalna, samo bez tog dodatnog osiguranja. Nakon šest mjeseci mogu reći da mi nikad ključevi nisu ispali iz džepa bez obzira na nefunkcionalni osigurač. To bi se eventualno moglo dogoditi da se objesim naopačke. Iz tog razloga se nisam previše uzbudio oko tog gubitka, u suprotnom bi kontaktirao proizvođača da mi riješi taj problem. S druge strane pucanje opruge govori ponešto o finalnoj kvaliteti ovog proizvoda.

Što se tiče njegove primarne funkcije KeyClipse je odrađuje solidno. Ja ga i dalje koristim i planiram ga nastaviti koristiti dok ne nađem nešto bolje. U odnosu na kvalitetu držim da bi cijena KeyClipsa trebala biti nešto niža. Ne mogu preporučiti ovaj proizvod jer je pokazao previše mana u odnosu na cijenu koštanja.

Tekst i fotografije: Goran Maravić