Ruksak 5.11 Rush 12

Recenzija ruksaka 5.11 Rush 12 originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

U trenutku kada je nestala potreba da svaki dan sa sobom nosim prijenosno računalo, krenuo sam u potragu za dnevnim ruksakom opće namjene. Do tada sam koristio Targusov ruksak specijaliziran za nošenje prijenosnih računala i bio sam zadovoljan tim proizvodom. Međutim, njegova specijalizacija znači da nije najpogodniji za opću uporabu, primjerice teško je u njega smjestiti majicu, hoodie ili kabanicu jer podjele u glavnom pretincu favoriziraju stavljanje predmeta kao što su prijenosno računalo, knjige i bilježnice. Potraga je trajala više mjeseci i na kraju sam odlučio kupiti proizvod tvrtke 5.11, model ruksaka Rush 12. Faktori izbora nisu bile samo tehnikalije ruksaka već i cijena te dostupnost (dostava) na našim prostorima. Imajte na umu da se to događalo prije nekoliko godina kad nijedna trgovina u Hrvatskoj nije nudila proizvode tvrtke 5.11, a RH nije bila članica EU što je za sobom povlačilo plaćanje PDV-a i carine na bilo koju kupovinu izvan zemlje.

Izabrao sam Rush 12 jer nudi jedan veliki pretinac opće namjene. Srednji (admin) pretinac s podjelama lako dostupan s prednje strane ruksaka i mali pretinac za sitnice su nešto što očekujem od svakog ruksaka, a futrola za naočale i hidracijski džep odmah do leđa bili su bonus koji mi se dopao. Kruti plastični umetak također je odigrao veliku ulogu jer ne dopušta da se djelomično napunjen ruksak iskrivi pri nošenju, a bitno pomaže u udobnosti nošenja bez obzira na masu i volumen tereta.

5.11 RUSH serija

Rush serija ruksaka broji tri modela – 12, 24 i 72. Brojčane oznake trebale bi predstavljati period autonomije u satima koji vam omogućava kapacitet ruksaka. Dakle, model 12 može ponijeti dovoljnu količinu prtljage za 12-satnu odsutnost, model 24 za put od jednog dana, model 72 za trodnevni boravak. U nekim standardnim mjerama Rush 12 ima 22 litre prostora što i jest idealno za dnevni ruksak.

Rush 12 izrađen je od 1050D najlona. Proizvođač navodi da je vodootporan, no vjerujem da misli na sam materijal kojem voda neće napraviti ništa. Ruksak će. zbog prirode materijala koji je pleten od umjetnih vlakana. pod određenom količinom padalina početi propuštati vodu u unutrašnjost. To priznaje i 5.11 ugradnjom rupa za drenažu na dnu ruksaka. Moje iskustvo pokazuje da slabija kiša, snijeg ili kraće izlaganje jačoj kiši neće propustiti vodu u unutrašnjost Rusha 12.

Modelu Rush privukao me i dosta jednostavan vanjski dizajn bez previše stršećih dodataka koji bi mogli zapinjati pri kretanju kroz javni prijevoz. S druge strane zatrebam li nešto okačiti na ruksak tu je cijela mreža molle remena na koje mogu prikačiti modularne torbice i na taj način drugačije organizirati stvari i u isto vrijeme povećati kapacitet ruksaka.

Naramenice Rusha 12 su široke i mekane te se mogu spojiti na prsima čime se izbjegava klizanje ruksaka s ramena. Ovo je vrlo važna karakteristika u slučaju da nosite tehničku odjeću. Ona je uglavnom napravljena od sintetike pa će najlon od kojeg je napravljen ruksak po njoj lako skliznuti. 5.11 Tactical je na Rush 12 ugradio kopče za postavljanje pojasnog remena koji učvršćuje nošenje ruksaka, međutim taj remen se ne isporučuje s ruksakom. Prema mojem mišljenju i iskustvu pojasni remen nije nužan za stabilno nošenje ovog modela jer ga se zbog dimenzija i zapremine ne može toliko opteretiti da zahtijeva prenošenje mase na kukove ili dodatnu stabilizaciju na leđima. Sviđa mi se što je 5.11 ipak dao tu opciju korisniku.

Detalj koji poboljšava stabilnost Rusha 12 i u većini slučajeva anulira potrebu za fiksiranjem remenom oko pojasa su dva komada posebne tkanine prišivena na donje kutove leđa ruksaka. Tkanina pruža trenje slično gumi i prianja uz sve materijale bez da ih oštećuje te na taj način ne dopušta ruksaku da “pleše” lijevo-desno pri nošenju.

Pretinci

Glavni pretinac Rusha 12 pruža popriličan prostor za nošenje. Nema podjela, tek je na stranici prema leđima postavljen tobolac koji se može potpuno spljoštiti uz rub stranice ukoliko nema potrebe za njim. Tobolac može nositi i više sitnih stvari jer ga je moguće zatvoriti elastičnom vrpcom. Donji rub tobolca je na jednoj trećini visine ruksaka što znači da ostavlja prostor ispod sebe. Nekad je to nepraktično, no razumijem logiku postavljanja na tu visinu. Naime, najteže stvari u ruksaku stavljaju se uz leđa, ali ne na dno ruksaka već na trećinu ili polovinu visine. 5.11 je vjerojatno zamislio da se najteže stvari postave u taj tobolac i na taj način optimizira njihovo nošenje. Također, u njega je moguće staviti stvari koje se ne bi smjele smočiti jer pri nekom potopu u kojem će vanjska stjenka ruksaka propustiti vodu, tobolac će ponuditi dodatnu zaštitu te u isto vrijeme zadržati stvari iznad dna ruksaka gdje će se voda barem djelomično akumulirati usprkos rupama za drenažu.

Sa suprotne strane najvećeg pretinca, na vanjskoj stjenci smještena su dva džepa od mrežastog materijala – zatvaraju se patentnim zatvaračem. Mrežasti materijal omogućava da bez otvaranja džepa vidite što je u njemu i tako lakše dohvatite neku sitnicu koja se izmiješala s drugim sadržajem džepa.

Neposredno uz leđa nalazi se džep za hidraciju/mjehur s vodom. Kako ovaj ruksak uglavnom koristim kao dnevni ruksak u urbanoj sredini, nemam potrebe za specijaliziranim mjehurom za vodu. Češće ovaj džep upotrijebim za nošenje tablet računala ili neke važnije dokumentacije jer ga ploča i podstava leđnog dijela ruksaka drži ravnim pa su takve stvari u njemu dobro zaštićene. Kroz taj džep se inače vadi plastična ploča koja ruksaku daje krutost forme i štiti leđa korisnika od nezgodnih oblika stvari nošenih u ruksaku. Nisam nikad ni pokušao nositi ruksak bez te ploče jer je upravo ona bila jedan od glavnih razloga za odabir ovog ruksaka naspram primjerice nekog od Maxpeditionovih proizvoda.

Između glavnog pretinca i pretinca za hidraciju nalazi se mali džep za nošenje naočala. Unutrašnjost ovog džepa podstavljena je flisom da se umanji mogućnost ogrebotina. Blizu patentnog zatvarača kojim se pristupa džepu za naočale je čvrsta ručka za nošenje ruksaka, a sa svake strane ručke su otvori za hidracijsku cijev. Zatvaraju se čičkom i mala je vjerojatnost da nešto (voda) prođe kroz te otvore kada su zatvoreni.

Rush 12 ima još dva pretinca s prednje strane. Gornji je relativno malen i primit će olovke, svjetiljku, možda multi-alat, u svakom slučaju nešto tih dimenzija. Donji je nešto veći i razdijeljen je poput admin pretinca. To bi značilo da ima više podjela za stvari kao što su olovke, svjetiljke, baterije. Osobno u ovom pretincu nosim svjetiljku, fotoaparat, rezervne baterije, blok za pisanje, olovke i higijenske potrepštine.

Nošenje ruksaka

Debele i podstavljene naramenice Rush 12 ruksaka udobne su za nošenje. Trebao mi je kraći period navikavanja na njihovu zakrivljenost koja prati konture tijela. Problem sa zakrivljenošću komplicira nošenje ruksaka na jednom ramenu, ali kako to i nije pravilan način da se ruksak nosi, ne mogu to navesti kao lošu stranu ovog proizvoda. Na naramenicama ima nekoliko molle traka koje su vrlo praktične za objesiti futrole s baterijskom svjetiljkom, mobitelom ili nekom drugom stvarčicom koja vam mora biti uvijek pri ruci. Vrpcu za spajanje naramenica je moguće pomicati po visini isključivo kačenjem na molle trake na naramenicama. Te trake su postavljanje s određenim razmakom pa bi nekome mogao biti problem pronaći idealnu poziciju. Ja sam se na tvorničku poziciju navikao već nakon par dana nošenja.

Leđni dio Rusha 12 ima četiri jastuka za udobnije nošenje. Oni su izdignuti od ploče zadnjeg dijela ruksaka što omogućava strujanje zraka i smanjuje znojenje pri nošenju. Jastuci su dovoljno podstavljeni da Rush 12 udobno sjedi na leđima čak i kad je previše opterećen. S druge strane zaštita od znojenja baš nije efikasna. Leđna ploča napravljena je od najlona, kao i cijeli ruksak pa i jastuci. Međutim jastuci su napravljeni od nešto sitnijeg tkanja pa su mekši i to ih čini udobnima, no sav taj najlon slabo “diše”. Za dnevno nošenje u urbanim uvjetima gdje nema velikih napora to i nije problem. U takvim situacijama mogu reći da Rush 12 spada u ruksake s bolje ventiliranim leđima. Kako sam ga isprobao na planinarenju, vidio sam da je tu dosta slabiji od specijaliziranih ruksaka koji koriste posebne materijale za leđni dio ili imaju mrežicu odvojenu od samog ruksaka koja sprečava direktan kontakt leđa s ruksakom. Ipak je Rush 12 ruksak koji pokušava pokriti više polja djelovanja u isto vrijeme pa će teško biti idealan u svakom.

Upotreba

Rush 12 koristim kao dnevni ruksak, pogotovo na dužim putovanjima gdje ne idem ni na WC bez ruksaka. Suprotno proizvođačevoj klasifikaciji ovog modela, nekoliko puta sam otišao na dvodnevna pa čak i trodnevna putovanja noseći samo i isključivo Rush 12.

Ruksak je praktičan i izdržljiv. Prljavštinu (npr. zemlja ili pijesak) se lako uklanja vlažnom krpom, međutim iz nekog meni nepoznatog razloga Rush 12 privlači životinjske dlake poput magneta. Nije ih teško skinuti s nekoliko udaraca rukom, ali istu stvar nisam primijetio na, primjerice, Maxpeditionovim proizvodima. Na ovu informaciju pažnju bi trebali obratiti vlasnici krznatih kućnih ljubimaca. Ja ih nemam pa mi je ovo samo kuriozitet kojeg sam primijetio nakon posjeta stanovima u kojima obitavaju dlakave životinje.

Rush 12 je svakako proizvod koji ima moju preporuku, a nakon što sam na nedavnom druženju s dečkima iz Croatia Infiltrationa u živo vidio Rush 72, razmišljam o kupnju Rusha 24 – ne trebam nešto tako veliko kao što je 72.

Tekst i fotografije: Goran Maravić