Solarforce L2 serija ručnih svjetiljki

Recenzija Solarforceove L2 serije svjetiljki originalno je objavljena u online magazinu Urban Gadgette. Kliknite ovdje za originalni članak.

Tvrtka Fulidat Electronics Limited 2007. godine je osmislila tržišnu marku ručnih svjetiljki Solarforce. Jedan od prvih predstavljenih modela bio je L2 koji je dizajnom i funkcionalnošću neodoljivo podsjećao na Surefireov bestseller, model 6P. Solarforce to nije skrivao već se hvalio međusobnom kompatibilnošću komponenti njihova i Surefireova proizvoda.

Prve verzije svjetiljke L2 imale su aluminijsko kućište solidne kvalitete eloksirano HA Type II procesom. Danas na Solarforceovim proizvodima prevladavaju HA Type III finiši. Stariji sustav zaštite i bojanja aluminija u tom trenutku omogućio je Solarforceu da bude iznimno konkurentan cijenom. Type II proces tehnološki je inferioran novijem Type III, međutim još uvijek pruža dovoljnu razinu zaštite materijala i kao takav više je nego adekvatan za one koji nisu u mogućnosti ili jednostavno ne žele izdvojiti veći novac za ručnu svjetiljku.

U vrijeme dok su internetske trgovine bile preplavljene ručnim svjetiljkama kineskih proizvođača kao što su Ultrafire, Romisen, Trustfire i sličnim varijacijama na temu, Solarforce je nudio nešto višu kvalitetu od spomenute konkurencije i s godinama je samo popravljao i još uvijek popravlja svoj status.

Solarforce je u svoju ponudu ubacivao druge modele, no većina ih je bila prolazna. Prodavali bi se neko vrijeme i onda bi samo nestali. U prvim godinama postojanja većina proizvoda nije bila na razini kvalitete svjetiljke L2 te bi nakon nekoliko godina koršitenja znali otkazati poslušnost. Jedina konstanta u Solarforceovoj  ponudi bio je i jest L2 koji se s vremenom počeo pojavljivati u više različitih boja zatim su predstavljene mini verzije te dodaci poput kopči, futrola za nošenje i zubaca na kruni glave svjetiljke. Pred koju godinu Solarforce je očigledno ekonomski ojačao i počeo izbacivati nove pod L2 imenom. L2 više nije bila samo jedna svjetiljka već cijela serija modela zasnovanih na prvotnoj L2 svjetiljci. Novi modeli nosili su i još uvijek nose ime L2 sa nekim sufiksom npr. L2P ili L2T. Napuštena je stara tehnologija HA Type II zaštite tijela svjetiljke i usvojen HA Type III. Razlike između Type II i Type III finiša raspoznaju se po boji, Type II kućišta su nešto sjajnija dok su Type III matirana.

Solarforce u zadnjih godinu-dvije rapidno proširuje svoju ponudu brojnim drugim modelima koji se prodaju s različitim uspjehom i u skladu s time opstaju ili nestaju, a L2 serija i dalje buja. Kineski proizvođač davno je usvojio proizvodnju LED umetaka kojima redovito prati tehnologiju tvrtke CREE. Nudi LED žarulje s raznoraznim načinima rada koje se mogu jednostavno ubaciti u postojeće tijelo bilo koje svjetiljke L2 serije i na taj način je osuvremeniti. Pored LED umetaka Solarforce nudi i komponente L2 svjetiljke u brojnim varijacijama – najviše se nude varijacije glave i prekidača. U početku su prekidači za paljenje/gašenje svjetiljke zahtijevali dubok pritisak pri čemu bi se svjetlo upalilo tek kada bi prekidač krenuo natrag u početnu poziciju. Dugo vremena je ovo bio standard kod Solarforcea, a pogotovo na L2 svjetiljkama. Naknadno su kupcima ponuđeni zasebni prekidači koji nude trenutno paljenje svjetiljke već pri laganom pritisku, a pritiskom do kraja se trajno pali svjetiljka. Na aktualnim modelima L2 serije standardni su prekidači s trenutnim paljenjem tzv. forward clicky switch.

Zavidna modularnost

Osim prekidača Solarforce nudi i druge alternativne dijelove za L2 modele. Naime, L2 se sastoji od nekoliko komponenti koje se rastavljaju običnim odvijanjem. Počnemo li od zadnje strane, tu je poklopac spremnika za baterije s prekidačem, zatim dolazi cijev u kojoj se nalaze baterije (ili baterija) pa dolazi glava svjetiljke u kojoj se nalazi LED umetak i na kraju rub glave svjetiljke. Skidanjem ruba glave svjetiljke može se zamijeniti staklo na glavi svjetiljke. Osim držanja stakla, taj rub može imati i daleko agresivniju namjenu. Moguće je kupiti čeličnu verziju ruba s oštrim dijelovima koji onda može poslužiti za razbijanje stakla ili bilo čega drigog te za samoobranu.

Važno je napomenuti da je svaki od tih dijelova kompatibilan s cijelom L2 serijom pa je teoretski moguće kupiti L2 svjetiljku u dijelovima i napraviti svoju, personaliziranu, verziju. Uz nekoliko dodatno kupljenih dijelova moguće je iz obične svjetiljke pitoma izgleda napraviti dosta nezgodan alat za razbijanje i udaranje. Kupnjom kraćeg spremnika za baterije moguće je skratiti L2, ali i produžiti je kupnjom produžetka – na taj način se povećava broj baterija u svjetiljci i produžava autonomija rada.

Kupovinom raznih LED umetaka može se brzo i dosta jeftino mijenjati izlazna snaga svjetiljke. Osuvremenjivanje L2 serije novim LED tehnologijama jednostavno je i relativno jeftino jer nema potreba za zamjenom cijele svjetiljke već se kupuje samo žarulja. Isto se može napraviti u slučaju kvara ili oštećenja bilo kojeg dijela svjetiljke.

Neki Solarforceovi LED umeci nude različite načine rada žarulje pa je tako izmjenom žarulje moguće dodati SOS i stroboskop načine rada kao i stupnjevanje izlazne snage svjetla. Postoje žarulje s tri načina rada i pet načina rada. Solarforce u svojoj ponudi ima i žarulje koje svijetle samo u ultra-ljubičastom ili infra-crvenom spektru pa je ovu svjetiljku lako pretvoriti u pomagalo za naočale za noćno osmatranje.

Solarforce nudi i dodatke kao što su filtri za svjetlo u raznim bojama, čunjevi za svjetlosnu signalizaciju, kopče za nošenje, difuzori svjetla, futrole, vanjski prekidači, sustavi za montiranje na bicikl ili pušku te lanterna sa stalkom za pretvaranje L2 u stolnu svjetiljku za kampiranje.

Solarforce L2 modeli rade na dvije CR123A ili dvije RCR123 baterije, a kompatibilne su i s 18650 punjivim baterijama.

Upotreba

Solarforce L2 koristim već dugi niz godina, počeo sam s nekoliko primjeraka baznih L2-ojki. Većina njih danas je poklonjena bliskim osobama, ali sve do jedne rade. Kada je Solarforce počeo izbacivati nove modele kupovao sam ih i poklanjao starije primjerke prijateljima i rodbini. Jedno duže vrijeme je Solarforce L2 bila moja EDC svjetiljka. Nosio sam je u Maxpeditionovom Thermiteu, no s dolaskom novijih i manjih modela sličnih sposobnosti Solarforce je počeo preuzimati druge dužnosti.

Dugogodišnjim korištenjem više varijanti i kombinacija L2 serije stekao sam povjerenje u ove svjetiljke pa sam im podario statične zadatke poput svjetiljke u stanu (u slučaju nestanka struje) i svjetiljke u automobilu. Držim da bi svatko morao imati ručnu svjetiljku u automobilu bez obzira što će kod sebe možda imati i neki džepni model. Nevolja uvijek dolazi u najnezgodnijem trenutku, a to znači po noći.

Solarforceovu L2-ojku sam koristio kao primarni izvor svjetla prilikom obilaska Željave s Croatia Infiltrationom. Andrija i ja smo se oslonili upravo na Solarforceove L2 svjetiljke i nisu nas iznevjerile.

Svjetlosni puristi i elitisti bi mogli imati prigovor na formu i čistoću svjetlosne zrake koju proizvode Solarforceovi LED umeci. Krug svjetla nije uniforman i pravilan kao kod nekih skupljih proizvoda. Vidljive su male nepravilnosti u svjetlosnoj zraci koju stariji modeli žarulja (najnovije nisam imao prilike isprobati) ostavljaju na bijelom zidu. Meni je to potpuno nebitno jer kada trebam svjetiljku bitno mi je da osvjetljava ono što želim i da to radi pouzdano. Kvaliteta svjetlosne zrake više je nego dovoljna za posao osvjetljavanja i te nepravilnosti se uočavaju samo kod osvjetljavanja bijelog zida radi provjere izgleda zrake. Uostalom, u Solarforce L2 kućišta mogu se staviti i LED žarulje drugih proizvođača. Kvaliteta kućišta, pogotovo novijih modela, na razini je bilo kojeg drugog renomiranog proizvođača kao što su Fenix ili Four Sevens.

Solarforce sa svojom L2 serijom nudi svjetiljku koja vrlo vjerojatno ima najbolji omjer uloženog i dobivenog, a pritom korisnik ima nevjerojatnu slobodu konfiguriranja i mogućnost nadogradnje. Zbog napretka tehnologije L2 danas više nije najsretniji izbor za EDC svjetiljku, ali njena fleksibilnosti joj otvara vrata mnoštvu drugih zadaća. Kupci koji traže puno kvalitete za nevelik novac bi trebali razmisliti o ovim svjetiljkama – u svojoj kategoriji su daleko kvalitetnije od jeftinih proizvoda koji nose imena poput Trustfire, Ultrafire ili Romisen.

Tekst i fotografije: Goran Maravić