SOG Knives Aegis

Aegis spada u srednje velike preklopne noževe, ali je usprkos tome praktičan za nošenje u urbanoj okolini. Dva su razloga njegovoj praktičnosti, mala masa i odlična kopča koja ga cijelog skriva u džepu.

Rasklopljeni Aegis dug je 210 mm, sklopljeni 120 mm, a oštrica mu je duga 3,5 inča (89 mm). Debljina oštrice na hrptu je 3,3 mm. Masa SOG-ova Aegisa iznosi 88 grama što je doista malo za nož ovih dimenzija, baš kako sam napomenuo na početku. Najveći doprinos maloj masi dala je drška koja je izrađena od staklom ojačanog najlona i nema nikakvog metalnog kostura. Materijal drške dovoljno je tvrd i čvrst da nožu pruži krutost koja se očekuje od jednog preklopnog noža. Jakim stiskom na sredini drške moguće je stranice drške malo savinuti jednu prema drugoj, ali to nema nikakvog utjecaja na funkcionalnost noža. Smatram da je SOG dobro odlučio kad je izostavio čelična ojačanja u Aegisu. Time je ovaj nož napravio odličnim EDC izborom za one kojima treba malo duža oštrica.

Aegisova oštrica izrađena je od AUS8 čelika i tretirana Black TiNi premazom (TiN – titanijev nitrid). TiN je materijal visoke tvrdoće koji štiti čelik oštrice od hrđanja, ogrebotina i drugih oštećenja. Nakon višegodišnjeg zahtjevnog korištenja i egzibicija poput rezanja limenki, crni premaz mojeg Aegisa nema nijednu ogrebotinu. Nož nigdje nije zahrđao, iako sam ga godinama koristio tijekom planinarenja gdje je služio za pripremu hrane i povremenu obradu drveta – često u vlažnim uvjetima. Zapravo je priprema hrane bio čest zadatak mojeg Aegisa i u drugim situacijama, ne samo na planinarenju. Geometrija oštrice iznimno je funkcionalna za tu svrhu, razlog tome je dug i zakrivljen rub oštrice zbog kojeg se Aegis čini kao dosta duži nož. Malo deblji hrbat oštrice ne smeta pri obradi hrane jer je full flat grind vrlo brzo stanji, neki bi rekli da je pri vrhu stanji i malo previše. Priznajem da bi zbog toga u nekom grubom zadatku oštrica Aegisa mogla puknuti, ali iz istog razloga omogućava prilično precizno rezanje. EDC oštrice će se češće naći u zadatku preciznog rezanja, nego u nekim grubim zadacima pa vjerujem da je SOG i ovdje pametno postupio. Kod pripreme hrane pogodniji bi bio satin finiš oštrice od Black TiNi, ali potonji ima daleko više prednosti od mana.

Moram spomenuti da je Black TiNi daleko kvalitetniji premaz od teflona (Tuff) koji koristi Cold Steel na svojim noževima. Uspoređujem ove noževe zato što AK-47, Recon 1 i dvije generacije American Lawmana s kojima sam imao prilike raditi koriste isti čelik kao i Aegis, međutim Aegis dulje zadržava oštrinu dok se oštri jednako lako i Cold Steelovi noževi. Evidentno je da Black TiNi ima dosta utjecaja i na zadržavanje oštrine. O trajnosti teflonskog premaza možete čitati u recenziji Cold Steelova American Lawmana.

Geometrija Aegisove oštrice jedna je od najboljih u ovoj kategoriji noževa. Već sam spomenuo da je pogodna za pripremu hrane, ali je ta geometrija pogodna za većinu rezanja. Oštrica zbog oblika ima dugo rezište koje omogućava precizno rezanje, bušenje, ubadanje i brzo rezanje (primjerice konopca). Tome uvelike pomaže i odličan hvat drške. Na ključnim mjestima na dršci postavljene su izbočine koje pružaju trenje. Za odličan hvat zaslužni su i zarezi za palac na hrptu oštrice. SOG je napravio zbilja oštre zareze koji baš dobro zakoče prst. Black TiNi premaz pomaže u tome.

Piston lock

SOG Aegis rasklapa se uz asistenciju opruge što znači da je dovoljno pogurnuti oštricu i opruga će je rasklopiti i zaključati u otvorenom položaju. Opruga na Aegisu rasklapanje izvodi iznimno brzo. Zbog ove karakteristike Aegis može poslužiti i kao nož za brza rezanja jednom rukom. Na pamet mi padaju alpinisti i lučki/brodski radnici kojima se može dogoditi situacija da moraju vrlo brzo prerezati konopac. S Aegisom će to moći doista brzo napraviti i pri tome koristiti jednu ruku zbog potpomognutog rasklapanja.

Sustav zaključavanja oštrice u otvorenom položaju je SOG-ov piston lock. Rukovanjem dosta podsjeća na Benchmadeov axis lock. Na mojem primjerku Aegisa piston lock radi savršeno već godinama bez ikakve intervencije pa čak i bez čišćenja, osim propuhivanja i potapanja u vodi zbog prašine iz džepa.

Na početku teksta spomenuo sam kopču za džep kao jednu od najboljih odlika Aegisa. U to vrijeme kad je predstavljen Aegis, SOG je većinu svojih noževa opremao kopčama za duboko nošenje u džepu kao što je npr. Flash serija noževa. Detaljniji prikaz prve generacije Flasha možete pročitati na Urban Gadgetteu.

Aegisova kopča u koloraciji noža kojeg posjedujem je crne boje što mi savršeno odgovara jer je kopča teško zamjetljiva na hlačama. Brzo i praktično vađenje nije nikakav problem jer je dizajner mislio i na to pa je dršku teksturirao na hvatu sa suprotne strane kopče. Sama kopča je izrezana u obliku logoa proizvođača što također doprinosi boljem trenju između prsta i noža. Umeci od malo mekše plastike ili neke mješavine gume i plastike koji se nalaze na dršci ispod kopče čvrsto se drže za hlače, ali opet ne prečvrsto da bi izazivale oštećenja kod vađenja noža. Jedinu manu ovoj kopči vidim u nešto manjoj krutosti od konkurencije pa ipak postoji nešto veća opasnost od savijanja, ali to je moj subjektivni dojam jer koliko god zapinjao za stvari s njom, nisam je nikad savinuo.

SOG-ov Aegis izvrstan je EDC nož za one koji žele malo dužu oštricu. Dizajn ga čini svestranim što je možda i najbolja odlika za EDC, a mala masa i odlična kopča vrlo jednostavnim za nošenje. Jedina zamjerka Aegisu mi je bila što ga SOG nije nudio u mini verziji što nisam uvijek trebao tako velik nož. Danas to više nije problem jer SOG nudi mini verziju ovog noža. Aegis mogu bez ikakve zadrške preporučiti svakome tko traži lagan i svestran preklopni nož koji uz to pruža diskretno nošenje. Nemate li potrebu za nožem s oštricom duljine 3,5 inča, jednostavno kupite mini verziju. Cijena koštanja 3,5 inčne verzije je 60-70 američkih dolara i ovaj nož je vrijedan toga.

Recenzija preklopnog noža SOG Aegis objavljena je u web magazinu Urban Gadgette.

Tekst i fotografije: Goran Maravić