Spyderco Persistence

Američki proizvođač noževa Spyderco prije nekoliko godina pustio je u prodaju model preklopnog noža Tenacious. Spomenuti model prodavao se i još uvijek se prodaje po vrlo povoljnoj cijeni u odnosu na druge Spydercove modele. Razlog tome je što se Spyderco Tenacious proizvodi u Kini od isključivo kineskih sirovina.

Spyderco određenu količinu svojih noževa proizvodi u SAD-u, a većinu čelika za oštrice nabavlja u Japanu, SAD-u i Tajvanu. Tenacious je bio proizvodni izlet koji se Spydercu jako isplatio. Nož je postao vrlo popularan jer je nudio relativno visoku kvalitetu i Spydercovu uslugu po niskoj cijeni. Popularnost mu je tolika da je proizvođač odlučio seriju dopuniti s još nekoliko modela različitih dimenzija. Tako smo pored Tenaciousa dobili Persistence, Ambitious i Resilience – svi se proizvode u Kini od istih materijala. Tenacious ima oštricu dužine 86 mm (3,39 inča), a sklopljen je dug 113 mm (4,45 inča). Resilience je veći od Tenaciousa dok su Persistence i Ambitious manji. Ambitious je minijaturni nož dok se meni Persistence učinio idealnim za svakodnevno nošenje.

Tehnički podaci kažu da je sklopljeni nož dug 105 mm (4,125 inča), a oštrica je duga 70 mm (2,75 inča). Masa noža je 102 grama. Spyderco je za oštricu izabrao kineski čelik 8Cr13MoV. Drške je presvukao materijalom G-10. Kopča za džep može se postaviti u četiri pozicije, s vrhom noža prema dolje, prema gore i za nošenje u lijevom i desnom džepu.

Dobro pogođene dimenzije

Persistence je bio moj izbor prvenstveno zbog dimenzija. Tenacious mi se učinio malo prevelikim, a minijaturni Ambitious nije ni postojao kada sam kupio svoj primjerak Persistencea. Danas bi opet izabrao Persistence jer savršeno odgovara većoj muškoj šaci (nosim rukavice XL veličine). Drška je idealne duljine za čvrst stisak, a oštrica je dovoljno kratka da ne izgleda kao prijetnja i dovoljno velika za sve svakodnevne zadatke. G-10 materijal na dršci plitkog je reljefa i ne pruža dovoljnu količinu trenja za iznimno čvrsto držanje noža. Cold Steel ima daleko uvjerljiviji reljef i bolji grip, međutim namjena Persistencea ni ne zahtijeva da ga se toliko čvrsto drži u ruci. Korisnici ovog noža najčešće će njime otvarati pisma, kutije i drugu ambalažu, možda ga koristiti u lakšoj pripremi hrane (rezanje voća i slično) i rezati njime užad ili karton. Sve su to zadaci u kojima mi se ovaj nož pokazao iznimno praktičnim i efikasnim.

Kopča za džep je čvrsta i snažno drži materijal džepa uz G-10 dršku. Moje iskustvo je pokazalo da je ovaj nož gotovo nemoguće izgubiti zakačenog za džep. Osobno mi ne odgovara srebrna boja kopče i činjenica da nož dosta viri iz džepa kada se nosi. Preferiram što neupadljivije nošenje. Dio noža koji viri iz džepa također ima dosta srebrne boje pa to povećava indiskreciju nošenja. Ozbiljno razmišljam da kopču Persistencea obojam u mat crnu boju.

Kineski čelik

Oštrica noža napravljena je od kineskog čelika što će mnogima izazvati odbojnost, međutim radi se o vrlo kvalitetnom čeliku pogotovo za cijenu po kojoj se prodaj. 8Cr13MoV mogu usporediti s AUS-8 čelikom kojeg koristi Cold Steel, usudio bi se reći da možda čak i nešto bolje zadržava oštrinu (tu sam subjektivan jer Cold Steelove noževe koristim za daleko zahtjevnije zadatke na kojima će se prije zatupiti) i jednako jednostavno se oštri. Mehanizam učvršćivanja oštrice je liner lock, više nego dovoljno čvrst za namjenu i dimenzije noža. Otvaranje je glatko, brzo i efikasno. Zarezi na gornjem dijelu oštrice doprinose čvrstoći gripa zajedno s dizajnom oštrice (Spydercova rupa). Preporučam da pri zahtjevnijoj uporabi svakako uprete palcem u zareze jer s donje strane drške nema fizičke zapreke (kao izreza za prst ili štitnika) koja bi zaustavila klizanje prstiju na oštricu. Tako nešto vam se može dogoditi jedino prilikom upiranja vrha oštrice u nešto (ubadanju) što ne držim čestom radnjom EDC oštrica, no treba voditi računa o sigurnosti.

Ukupna kvaliteta izrade Spydercova Persistencea je iznimno dobra. Nema razloga za ikakvo zaziranje od ovog noža zbog zemlje proizvodnje. Spyderco ima izvrsnu kontrolu kvalitete svojih proizvoda i učinio je Persistence odličnim omjerom uloženog i dobivenog.

Tekst i fotografije: Goran Maravić