Four Sevens Quark Mini123

Four Sevens se proizvodnjom ručnih svjetiljki bavi od 2008. godine. Tvrtka je osnovana koju godinu prije u SAD-u i u početku se bavila samo prodajom svjetiljki renomiranih proizvođača. S dobrim uvidom u želje kupaca upustili su se u dizajn i proizvodnju svjetiljki pod svojim imenom i vrlo brzo se etablirali na tržištu. Razlog tome je tada inovativni koncept snažnih svjetiljki malih dimenzija i vrhunske kvalitete izrade uz pristupačnu cijenu. Four Sevens proizvodi se dizajniraju i osmišljavaju u SAD-u, a proizvodnja se vrlo vjerojatno nalazi u Kini – proizvođač taj dio nigdje ne navodi. Upravo me kombinacija malih dimenzija (duljina tijela 5,85 cm i promjer od 2 cm) i snažnog svjetla privukla ovom modelu svjetiljke. Trebala mi je malena i lagana svjetiljka za ljetne mjesece kada džepovi na odjeći nisu tako brojni i najmanji tereti se ističu na odjeći od laganih materijala. Mini 123 mi se učinio kao idealno rješenje za tako nešto i bio sam u pravu.

Four Sevens je u trenutku kada sam kupio svoj Mini 123 bio 4Sevens. Danas je tvrtka prošla rebranding pa se sukladno tome ni Mini 123 više tako ne zove, međutim novi modeli imaju i nove LED emitere pa sam odlučio ovu svjetiljku i dalje zvati starim imenom. Novo ime za osvježene verzije ove svjetiljke je Four Sevens Quark Mini ML.

Mnoštvo funkcija 

Testirana Mini 123 ima R5 LED emiter koji se približno može usporediti s aktualnim XP-G emiterom po snazi svjetla (lumenima), međutim novi emiter omogućava nešto dulje trajanje baterija – barem tako specifikacije govore. Druga generacija XP-G emitera koja će uskoro biti u prodaji ponudit će i nešto jače svjetlo. Iskustveno mogu reći da Mini 123 daje nekih 40-ak minuta maksimalno snažnog svjetla (180 lumena) s CR123A baterijom, to pada na nekih pola sata s punjivim baterijama (RCR123). U praksi ta vremena se ne čine tako malo kao na papiru jer EDC svjetla koristimo u kratkim intervalima pa, uz doista redovito nošenje i prilično često korištenje ove svjetiljke, trajanje jedne CR123A baterije je, u mom slučaju, nešto dulje od pola godine. Važno je napomenuti da svjetiljka ne radi dobro s punjivim baterijama. Kada im padne napon (malo se isprazne) upravljački sklop se počinje čudno ponašati i miješati modove svjetla, a neki puta se svjetiljka ne želi ni upaliti. Proizvođač preporuča korištenje CR123A baterija pa se i sam toga držim. U svjetiljku sam kroz više godina korištenja umetao super kvalitetne Surefire CR123A baterije, odlične FourSevens baterije, solidne Panasonicove, ali i no name kineske (najviše marka WF) i svjetiljka je jednako dobro radila s tom razlikom da su baterije renomiranih proizvođača trajale duže.

Svjetiljka se pali zakretanjem glave, točnije njezinim zavijanjem na tijelo (potpunim odvijanjem se uklanja i na taj način se ubacuje baterija u svjetiljku). Prvo svjetlo nakon uključivanja niske je razine, brzim gašenjem i paljenjem dobiva se svjetlo srednje snage i zatim najsnažnije svjetlo. Postoje i skriveni modovi kao što je SOS, stroboskop i svjetionik. Do njih se dolazi brzim prolaženjem kroz tri jačine svjetla dva puta i tada će se u trećem krugu aktivirati tri skrivena načina rada. Traje malo duže, ali te načine rada ćete doista rijetko koristiti.

Najveća snaga svjetla od 180 lumena primjerena je za EDC upotrebu, a sam je relativno rijetko koristim. Većinom koristim ovu svjetiljku da bi osvijetlio neke predmete bliže oku i tada bi me velika količina svjetla samo zaslijepila. Zraka svjetla koju daje Mini 123 široka je i ujednačena. Time se gubi domet svjetla, ali se osvjetljava veća površina. Ovo je također u skladu s EDC namjenom svjetiljke. Uske i koncentrirane zrake koje pružaju veći domet bolje su prilagođene svjetiljkama za noćno pretraživanje većih prostora i kao takve više će ih trebati spasioci, policajci ili noćni čuvari. Four Sevens je poznat po ujednačenosti svjetlosne zrake te po njenom pravilnom rubu. Mini 123 ne razočarava na tom polju. Imam visoko mišljenje o kvalitet Four Sevensovih proizvoda jer taj proizvođač često mijenja LED emitere na svojim proizvodima da bi uvijek bio u tehnološkom vrhu i uvijek zadržava istu razinu kvalitete svjetla.

Boja svjetla je bijela, daleko više bijela nego na nekim starijim modelima koji vuku na plavo, ali nema ni traga toplim žutim tonovima čime se hvale neki posebni emiteri napravljeni u ograničenim serijama. Osobno, ta karakteristika mi je najmanje važna kod EDC svjetiljke.

Vrhunska kvaliteta

Mini 123 iznimno je lagana svjetiljka. Teška je samo 17 grama bez baterije, a ni litijska CR123A baterija nema neku značajnu masu pa sveukupna masa svjetiljke iznosi 35 grama (s FourSevens CR123A baterijom). Dovoljno malo da se svjetiljku može nositi u džepu na košulji ili čak oko vrata na vrpci koja dolazi u pakiranju.

Osobno ovu svjetiljku već duže vrijeme nosim spojenu sa Spyderco Dragonfly 2 nožem. I nož i svjetiljka iznimno su male mase, ali i dimenzija pa mi je taj “paket” u početku bio idealna kombinacija za džep hlača u nekom poslovnijem okružju ili za ljetne hlače. Zbog praktičnosti i male mase ova kombinacija brzo je prerasla svoju originalnu namjenu i izborila se za najviše nošenu u mom EDC sistemu. S tim iskustvom iza sebe mogu bez ikakve rezerve preporučiti Mini 123 tj. noviji Mini ML svakome tko traži malu, ali snažnu svjetiljku za svoj EDC sistem.

Tekst i fotografije: Goran Maravić